Jacques Duby (1922 - 2012)


Francouzský herec Jacques Duby nepatřil k nijak významným osobnostem, řadou vedlejších rolí nicméně vstoupil do historie francouzské kinematografie, proslul také jako dabér a recitátor. Narodil se v Toulouse a jeho cesta k herectví byla poněkud svérázná - v dětství trpěl extrémní plachostí, ale jeho otec, který byl lékařem, se jeho stud snažil překonat veřejnou recitací veršů. Jacques Duby nakonec ve vystupování před veřejností našel zalíbení a vystudoval herectví na konzervatoři v Toulouse a Paříži, počátkem 50. let začal s profesionálním herectvím v pařížských divadlech (Centre dramatique de l'Ouest, Théâtre de la Porte Saint-Matin).

Velké úspěchy mezitím sklízel i v divadle, uznání kritiky se dočkal s hlavní rolí v Marceauově hře Vajíčko (Théâtre de l'Atelier, 1956-1957), velké role hrál i v dalších hrách uznávaných autorů francouzské a světové moderny, ale jeho filmografie v 60. letech nabrala významově i početeně sestupnou tendenci, vidět jej diváci mohli v koprodukčních povídkových projektech (FRANOUZKA A LÁSKA - La Française et l'amour, 1960; NEJSTARŠÍ ŘEMESLO NA SVĚTĚ - Le plus vieux métier de monde, 1967), začal spolupracovat také s televizí a objevil se v několika seriálech. Mezitím se prosadil i jako dabér a na gramofonové desky namluvil řadu filmů z dílny Walta Disneye.

Před filmovou kamerou se Jacques Duby v 70. a 80. letech vyskytoval výjimečně (EDITH PIAF - Piaf, 1974), o to více jej zviditelnila televize, vedle již zmíněných kriminálních seríálů se často objevoval v historických kostýmech v televizních zpracováních literárních předloh (CINQ-MARS, 1981; HRABĚNKA DE CHARNY - La comtesse de Charny, 1989), v divadle hrál naposledy v roce 1987 (Pilát Pontský). Před filmovou kameru se znovu postavil v historickém filmu LACENAIRE (1990), po delší době ztvárnil menší postavu souseda v romantické komedii LÁSKO MOJE, KDE JSI? (Je reste!, 2003).

Jacques Duby zemřel v Paříži 15. února 2012 ve věku 89 let.


7.5.1922
Toulouse, Francie
15.2.2012
Paříž, Île de France, Francie
Jacques Duby csfd

Lásko moje, kde jsi?Der Mordsfilm - Unschuldig verbranntAlice boit du petit laitFeu sur le candidatLacenaireVévoda Cinq-MarsChurchill and the GeneralsLe Coup de siroccoFalešné dnoEdith PiafováRubáš nemá žádné kapsyKdo?NovickyNa řvoucích strojích do Monte CarlaSicilský klanLe Plus Vieux Métier du mondeL'ÉcornifleurRequiem pour un caïdBoulevardFrancouzka a láskaUne gueule comme la mienneKristýnaPrisons de femmesMuž v nepromokavém pláštiPod pokličkouC'est arrivé à AdenLes Salauds vont en enferMitsouO délku hlavyRencontre à ParisEscale à OrlyFrou-FrouLe Dossier noirHuis closLes ImpuresPřed potopouTereza RaquinováTrois femmesZlatá hřívaMaître Da CostaLa Comtesse de CharnyNavarroVivement lundiMaguyBuď zdráv, šampióneLes Fiancées de l'EmpireArsène Lupin joue et perdLa Fortune des RougonL'oeil de la nuitDobrý den, pane OffenbachuLes Dossiers de l'écranVyšetřovaní komisaře MaigretaAbonent na lince UGala de l'union


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Duby: 16.4. 2024 06:10