Ventura Pons (1945 - 2024)


Ventura Pons Sala se narodil 25. července roku 1945 v Barceloně. Deset let působil jako divadelní režisér a uvedl na dvacet divadelních představení.

Pons se nechával inspirovat literárními díly a ze svých divadelních zkušeností čerpal při adaptacích her Sergia Belbela, např. CARICIÉS (Něžnosti, 1997). Jistou dobu spolupracoval se scénáristou Joanem Berberou, v posledních letech však převažují Ponsova autorská díla. Svým posledním filmem FORASTERS (Cizinci přel. autorka) z roku 2008 se vrací ke spolupráci s dramatikem Sergiem Belbelem.

Jeho tvorba odhaluje mikrosvět lidské psychiky nadsázkou, provokací, nadhledem a smyslem pro paradox. Přestože své filmy natáčí v katalánštině, ve většině případů je pro širší hispanofonní distribuci nechává přeložit do španělštiny. Ventura Pons se stal jedním z nejznámějších španělských režisérů. Obdržel řadu národních i zahraničních ocenění jeho filmy i retrospektivy jsou promítány na mezinárodních festivalech po celém světě. K Ponsovým největším úspěchům patří nepřetržitá pětiletá účast na Berlinale v letech 1997 - 2001.


25.7.1945
Barcelona, Cataluña, Španělsko
8.1.2024
Barcelona, Cataluña, Španělsko
Ventura Pons csfd

Be Happy!Miss DalíSabates grossesEl virus del miedoUn berenar a GinebraAño de GraciaMil cretinosA la derivaForastersLa vida abismalŽivot v BarceloněAnimals feritsAmor idiotaFood of LoveAnita neztrácí časUmřít (nebo ne)Amic/AmatNěžnostiActriusProč to všechnoRosita, please!Esta noche o jamásO co si koleduješ, Mari Pili?Puta misèria!La rubia del barEl vicario de OlotUnivers(o) PecaninsUniversal i faraonaCola, Colita, Colassa (Oda a Barcelona)Ignasi M.El gran gatoOcaña, un retrato intermitenteInforme sobre el FAGCEl clubVersión españolaLa noche abiertaContinuarà...MillenniumCinema 3


Aktualizace osobnostního profilu Ventura Pons: 16.4. 2024 06:09