Norbert Carbonnaux (1918 - 1997)


Francouzský režisér Norbert Carbonnaux natočil v 50. a 60. letech dvacátého století několik úspěšných komedií, prosadil se také jako scénárista. Narodil se v Neuilly-sur-Seine, v dětství se věnoval sportu, později studoval práva, studium ale musel přerušit za druhé světové války, kdy nakonec tři roky strávil v zajetí. Tady se začal zajímat o divadlo, stal se i amatérském zpěvákem. Po válce se seznámil s manželskou dvojicí herců Annette Poivre a Raymondem Bussièresem, na jeho další cestě k profesionální scénáristice a psaní divadelních her mu pomohlo také přátelství Jacquese Companéeze.

Jako samostatný režisér ve formátu celovečerních snímků debutoval Carbonnaux komedií PIRÁTI Z BULOŇSKÉHO LESÍKA (Les corsaires du Bois de Boulogne, 1953), opět s Raymondem Bussièresem a Annette Poivre v hlavních rolích. Autorský tým s Guy Lacourtem se krátce nato rozpadl kvůli nedostatku financí pro další projekty, Carbonnaux sám pak realizoval komedii O DÉLKU HLAVY (Courte tete, 1956) s předválečnou hvězdou Fernandem Graveyem v hlavní roli. Toho pak oslovil o dva roky později pro film DOBA VAŘENÍ VAJEC (Le temps des oeufs durs, 1958), v němž jednu z hlavních rolí hrál také oblíbený komik Darry Cowl.

Mladší generaci herců přizval Carbonnaux do svých dalších režijních pokusů, opět v komediálním žánru, CANDIDE ANEB OPTIMISMUS 20. STOLETÍ (Candide ou L'optimisme au XXe siècle, 1960) a VZDUŠNÉ ZÁMKY (La gamberge, 1961), v obou filmech v hlavní roli s J. P. Casselem. Po několikaleté přestávce se s menším úspěchem připomněl komedií VŠICHNI JSOU Z NĚHO BLÁZNI (Toutes folles de lui, 1967). Carbonnauxovým posledním filmem byla veselohra PROSŤÁČEK (L'ingénu, 1972) s Renaudem Verleyem v titulní roli. Později se již jen jako scénárista podílel na několika dalších filmech, například ve spolupráci s Georgesem Lautnerem.

Norbert Carbonnaux zemřel v Paříži 6. listopadu 1997 ve věku 79 let.


28.3.1918
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
6.11.1997
Paříž, Île de France, Francie
Norbert Carbonnaux csfd

Toutes folles de luiCandide ou l'optimisme au XXe siècleLe Temps des oeufs dursO délku hlavyLes Corsaires du Bois de BoulogneLa Tournée des Grands DucsMon Frangin du SenegalLe Costaud des BatignollesL'IngénuLa Gamberge


Aktualizace osobnostního profilu Norbert Carbonnaux: 3.4. 2024 14:42