Jeff Healey (1966 - 2008)


Norman Jeffrey "Jeff" Healey byl slepý kanadský zpěvák a kytarista, ovládající také hru na trubku, který hrál blues-rock, blues, jazz a rock. Oblíbený, populární hudebník, skladatel, DJ a herec se prosadil na přelomu 80. a 90. let. Narodil se 25.3. 1966 v Torontu, stát Ontario. Zemřel tamtéž 2.3.2008, ve věku 41 let.

Poprvé začal nesměle brnkat na kytaru ve třech letech, v době dospívání neustále rozvíjel svůj osobitý styl hry na tento nástroj, který měl zcela netypicky umístěný na klíně. Tím se stal také záhy proslulý, ale ovládal samozřejmě i hru běžným způsobem. V sedmnácti založil první kapelu, Blue Direction, měla čtyři členy a hrála převážně cover-band bar melodie. Hráli v klasickém rockovém složení: dvě kytary, baskytara a bicí. Vystupovali veřejně v klubech po celém Torontu, včetně známého Colonial Tavern.

Healey hostoval na rozhlasové stanici CIUT-FM, kde se stal známý pro svou obrovskou sbírku 78 rpm gramofonových desek. Krátce na to se dal dohromady s basistou Joe Rockmanem a bubeníkem Tomem Stephenem a vytvořil trio The Jeff Healey Band. První vystoupení měli v Torontu v Birds Nest, nacházejícím se v Chicago's Diner na Queen Street West. Psalo se o nich pochvalně v časopisu NOW, a brzy hráli téměř každou noc v různých místních klubech, jako jsou Grossman's Tavern, či slavný blues klub Albert's Hall.

V roce 1988 podepsali smlouvu s Arista Recods a vydali album See the Light, obsahující hit Angel Eyes a skladbu Hideaway, nominovanou na Grammy Award za Best Rock Instrumental Performance. Během natáčení alba, nahráli také cover verzi songu Long Tall Sally pro soundtrack známého filmu Road House s Patrick Swayze, kde samotný Healey hraje postavu Codyho. V roce 1990 skupina získala Juno Award za Canadian Entertainer of the Year. Nahráli následně další dvě desky a v ´94 se účastnili projektu The Beatles' While My Guitar Gently Weeps, který uváděl George Harrison a známý Jeff Lynne si tam s nimi střihl doprovodné vokály a zahrál na akustickou kytaru.


25.3.1966
Toronto, Ontario, Kanada
2.3.2008
Toronto, Ontario, Kanada
Jeff Healey csfd

Road HouseBrick by Brick: The Building of Gillan's InnJeff Healey Band: Live at Montreux 1999, TheToronto RocksThat's What Friends Are for: Arista's 15th Anniversary ConcertNoční Show  Jaye LenoeThe Arsenio Hall ShowSunday NightThe Tonight Show Starring Johnny Carson


Aktualizace osobnostního profilu Jeff Healey: 8.11. 2023 17:23