Françoise Seigner (1928 - 2008)


Françoise Seigner pocházela z významné divadelní rodiny, jako herečka se uplatnila především v divadle, o něco méně v televizi, zatímco ve filmu odehrála jen pět vedlejších rolí. Jejím otcem byl významný divadelní a filmový herec Louis Seigner (1903-1991), herectví se věnovala i matka Marie Cazaux. Françoise se již v dětství rozhodla pro herectví, od tohoto záměru ji ale zrazoval otec, zatímco matka, která se kvůli péči o rodinu kariéry dávno vzdala, dceru podporovala. Françoise studovala herectví na pařížské konzervatoři a školu dokončila s druhou cenou v oboru klasické komedii a první cenou v moderní komedii.

V šedesátých letech začala spolupracovat také s televizí, v roce 1968 se vrátila do Comédie Française, kde pak setrvala dalších třicet let. Na tomto jevišti znovu odehrála řadu rolí v Molièrových hrách (Zdravý nemocný, Měšťák šlechticem, Lakomec, Tartuffe), ale i v díle dalších francouzských a světových autorů, v 70. letech se začala věnovat i divadelní režii (začínala opět s Molièrem - Tartuffe, 1975). Z výjimečných příležitostí před filmovou kamerou připomeňme rolí paní Guérinové v Truffautově filmu DIVOKÉ DÍTĚ (L'enfant sauvage, 1970). V televizi tehdy často hrála v adaptacích divadelních her, ale i v seriálech. Jako matka titulní hrdinky, císařovna Marie Terezie, se objevila v seriálu MARIE ANTOINETTA (Marie Antoinette, 1975), titulní roli vévodkyně de Montpensier hrála v televizním filmu LE LAUZUN DE LA GRANDE MADEMOISELLE (1976).

K filmu se dostala po delší přestávce s úlohou matky hlavního hrdiny v komedii NOVOMANŽEL (Le jeune marié, 1983), jako hospodskou paní Thénardierovou jsme ji mohli vidět také v Hosseinově adaptaci Hugova románu BÍDNÍCI (Les Misérables, 1982). Tehdy se na divadelním jevišti objevovala již jen zřídka, naposledy hrála větší roli Agrippiny v Racinově hře Britannicus (1989). Ze souboru v Comédie Française odešla v roce 1998, zároveň zde byla jmenována čestnou členkou. Před kamerou stála naposledy jako teta Ada Beresfordová v adaptaci detektivky Agathy Christie Cukání v palci (MON PETIT DOIGT M'A DIT, 2005).

Za svou dlouholetou práci pro divadlo získala Françoise Seigner Řád za zásluhy v oblasti kultury a Řád umění a literatury udělovaný ministerstvem kultury. Nakonec obdržela i nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád Čestné legie. Uplatnila se také jako spisovatelka a pod názvem Louis Seigner, une biographie affective (2007) vydala biografii svého slavného otce. Zemřela následkem rakoviny slinivky v Paříži 13. října 2008 ve věku 80 let. V rodinné herecké tradici - mnohem více ve filmu - pokračují její neteře, dnes již slavné herečky Emmanuelle Seigner (*1966) a Mathilde Seigner (*1968).


7.4.1928
Paříž, Île de France, Francie
13.10.2008
Paříž, Île de France, Francie
Françoise Seigner csfd

Škubání v palciKněžna AlexandraLa SecondeNovomanželUbožáciParis-ChamonixLa poudre aux yeuxLe Lauzun de la Grande MademoiselleTartuffeL'AvareLa jument du roiDivý chlapecLes Pieds dans le plâtreŠevcův synLes Maîtres du painL'Ami MaupassantMarie-AntoinettePot-BouilleEntrez sans frapper


Aktualizace osobnostního profilu Françoise Seigner: 27.2. 2024 01:20