Dominique Lavanant 80 let


Francouzská herečka Dominique Lavanant vstoupila do světa filmu díky spojení s populární divadelní formací Le Splendid a na přelomu 70. a 80. let dvacátého století se stala značně vytíženou filmovou herečkou. Narodila se v Morlaix na severním pobřeží Francie a původně studovala ve Velké Británii, později se ale nechala zapsat do hereckých kurzů osvědčených divadelních pedagogů ve Francii.

Herci z Le Splendid se ve druhé polovině 70. let začali kolektivně prosazovat ve francouzské kinematografii svými neotřelými komediemi, jejich prvním velkým úspěchem byla prázdninová veselohra OPÁLENÍ (Les bronzés, 1978), na níž měla Dominique Lavanant i scénáristický podíl. Velký divácký ohlas zaznamenala i navazující komedie OPÁLENÍ NA LYŽÍCH (Les bronzés font du ski, 1979). Herci z Le Splendid se mezitím začali uplatňovat i jednotlivě a Dominique Lavanant točila například dvakrát s Annie Girardot (MLUV, MLUV, ZAJÍMÁŠ MĚ - Cause toujours... tu m'intéresses, 1979), mihla se i po boku Lina Ventury ve filmu MOTÝL NA RAMENI (Un papillon sur l'épaule, 1978), s kolegou Le Splendid Gérardem Jugnotem se objevila také v komedii RÁNA DEŠTNÍKEM (Le coup du parapluie, 1980). Jako bývalá milenka Clauda Brasseura se zviditelnila i v mimořádné úspěšné komedii VEČÍREK (La boum, 1980).

I když Dominique Lavanant hrála jen vedlejší role, během osmdesátých let zůstávala hojně obsazovanou herečkou a její stoupající význam lze doložit čtyřmi nominacemi na prestižní filmovou cenu Cézara. Získala ji ale jen jednou za film PODEZŘELÝ AGENT (Agent trouble, 1988), mezitím jsme ji i u nás mohli vidět například jako chůvu paní Raponsovou v populární komedii TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ (Trois hommes et un couffin, 1985; také za tuto roli byla nominována na Cézara), zmínku si zaslouží i dvojí spolupráce, k níž ji přizval André Téchiné (HASNOUCÍ DEN - Hôtel des Amériques, 1981; SCHŮZKA - Rendez-vous, 1985), znovu stála před kamerou také s kolegy z Le Splendid (DĚDOUŠEK SE DAL NA ODBOJ - Papy fait de la résistance, 1983). Souběžně pokračovala i v aktivitách na jevišti a v 80. letech hrála například v Théâtre des Bouffes Parisiens.

Během devadesátých let Dominique Lavanant zvolnila tempo ve filmování, velký prostor ale dostala v televizi. Nejprve to byla titulní role v detektivním seriálu IMOGENE (1989-1996), další titulní postavu jeptišky, bývalé policistky, která se nechce vzdát někdejšího povolání, ztvárnila v seriálu PŘÍPADY SESTRY TEREZY (SoeurThérèse.com, 2002-2011). Mezitím se po delším odloučení sešla skupina Le Splendid a jejich návrat před kameru ve filmu OPÁLENÍ 3: PŘÁTELÉ NA CELÝ ŽIVOT (Les Bronzés 3 - Amis pour la vie, 2006) patřil s deseti milióny diváků v kinech k největším trhákům v roce 2006, natáčení ovšem provázely osobní problémy mezi bývalými kolegy a konkrétně Dominique Lavanant na tento návrat vzpomíná jako na hořkou zkušenost před kamerou. Jako matka titulní hrdinky se objevila ve filmu AGATHE CLÉRYOVÁ (Agathe Cléry, 2008), v roli ženichovy matky jsme ji mohli vidět také v komedii SVATEBNÍ DORT (Pièce montée, 2009).


24.4.1944
Morlaix, Finistère, Francie
Dominique Lavanant csfd

L'île aux femmesRouges étaient les lilasScènes de ménages: Enfin en vacances, à la merMikulášovy patálie na prázdnináchLe Renard JauneÀ votre bon coeur MesdamesHašišbábaLa Clinique de l'amour!Svatební dortAgathe CléryováDovolená po francouzsku 3Madame EduardZločin v rájiDésiréMonstrumL'Ombre du doutePepitaDům na prodejLes Amies de ma femmeInfarktUn jeu d'enfantAnnées sandwiches, LesNěkolik dní se mnouAgent troubleOeil au beur(re) noir, L'Pěstuj si pravačkuBratři v brkuDebutantKamikazeMort un dimanche de pluieNenávidím herceBilly Ze KickLe Mariage du siècleLes nanasSac de noeudsSchůzkaTři muži a nemluvněLe LéopardSmala, LaV záři reflektorůCoup de foudreDebout les crabes, la mer monte!Dědoušek se dal na odbojPozor! Je vaše žena jen vaše žena?Mystère du gala maudit ou La fabuleuse aventure du grand orchestre du Splendid, LeY a t-il un Français dans la salle ?Hasnoucí denJe to rozumné?Les Hommes préfèrent les grossesProč ne my?Inspektor PopletaKůň hrdostiRána deštníkemVečírekDovolená po francouzsku 2Huba toho druhéhoMluv, mluv, zajímáš měOdvahu a nohy na ramenaStřípky láskyDovolená po francouzsku


Aktualizace osobnostního profilu Dominique Lavanant: 18.11. 2023 00:24