René Wheeler (1912 - 2000)


René Wheeler se ve francouzské kinematografii prosadil již před druhou světovou válkou, byl především scénáristou, ale také režisérem, hlavně díky nominaci na Oscara za scénář k filmu SLAVIČÍ KLEC (La cage au rossignols, 1945) se zapsal do zlatého fondu poválečné historie francouzského filmu. Pocházel z Paříže a u filmu začal pracovat již v mládí, v polovině třicátých let 20. století navázal spolupráci s hercem a scénáristou Noël-Noëlem, s nímž napsal několik scénářů, po jeho boku také odehrál svou jedinou filmovou roli v komedii MOUTONNET (1936).

Již v roce 1950 se René Wheeler pokusil o samostatnou vlastní režii, větší ohlas mu ale přinesl až film ZÁMKY VE ŠPANĚLSKU (El torero, 1954) natočený v koprodukci se Španělskem a s Danielle Darrieux v hlavní roli. Mezitím psal scénáře k dalším slavným filmům (LAUREL A HARDY ZDĚDILI OSTROV - Atoll K, 1950; FANFÁN TULIPÁN - Fanfan la Tulipe, 1952), často pracoval na scénářích k úspěšným kriminálkám (MZDA STRACHU - Le salaire de la peur, 1953), v této době se pokusil i o jednu divadelní hru (Il pleut, bergere, 1954, v divadle Théâtre de la Renaissance). Jako filmový režisér se naposledy pokusil prosadit melodramatickým příběhem NA CESTĚ K EXTÁZI (Vers l'extase, 1960).

V šedesátých letech začal René Wheeler pracovat hlavně pro televizi, psal scénáře k seriálům, adaptoval také některé známé literární předlohy. Od konce 60. let ale žil spíše v soukromí v malém přístavním městečku Honfleur v Normandii, ve spolupráci se svou manželkou Marií Benedicto ale napsal několik knih. Jeho jméno se znovu objevilo v titulcích u novějších verzí starších slavných filmů FANFÁN TULIPÁN (Fanfan la Tulipe, 2003) a SLAVÍCI V KLECI (Les choristes, 2004), kde byl uveden jako autor námětu. René Wheeler zemřel v nemocnici v Equemauville v severní Francii 11. prosince 2000 ve věku 88 let.


8.2.1912
Paříž, Île de France, Francie
11.12.2000
Paříž, Île de France, Francie
René Wheeler csfd

Slavíci v kleciTemps d'une République: De guerre lasse, LePaix sur les champsJournal d'une femme en blancSoupe aux poulets, LaLe Crime ne paie pasVers l'extaseLa belle et le tziganeMéfiez-vous fillettesReproduction interditeLes Salauds vont en enferPardonnez nos offensesRvačka mezi mužiTeodora, imperatrice di BisanzioTorero, ElL'amour d'une femmeMinuit... Quai de BercyQuitte ou doubleFanfán TulipánJupiterLes Sept péchés capitauxLa plus belle fille du mondeHomme de joie, L'Laurel a Hardy zdědili ostrovPremières armesJede, jede poštovský panáčekDanger de mortHistoire de chanterLa Vie en roseLes Amants du pont Saint-JeanEnnemi sans visage, L'Nuits d'alerteSlavičí klecAdrienUne étoile au soleilLa Famille DuratonLes cinq sous de LavarèdeJe chanteInnocent, L'Mystères de Paris, LesLa porteuse de painMohicans de Paris, LesDobrodružství Arséna LupinaLa Maison des boisL'éventail de SévillePolizeifunk ruftHistoires d'hommesInspektor LeclercMladosť Tomáša EdisonaMoutonnet


Aktualizace osobnostního profilu René Wheeler: 1.11. 2023 09:01