Simone Paris (1909 - 1985)


Francouzská herečka Simone Paris se k filmu a divadlu dostala díky milostnému poměru s významným režisérem Sachou Guitrym (1885-1957), nutno ale dodat, že na rozdíl od většiny jeho manželek a milenek se v umělecké branži udržela a až do stáří hrála vedlejší role v řadě zásadních filmů. Pocházela z Paříže, její vlastní jméno bylo Simone Marie-Thérèse Maderon. Od roku 1930 byla provdaná za Maurice Cronina, o jehož osobnosti zdroje mlčí, je ale zřetelné, že již ve třicátých letech se Simone Paris pohybovala mezi umělci, mezi nepotvrzené informace patří její intimní vztah s režisérem Marcelem Pagnolem (1895-1974).

Před kamerou se mezitím dostala i ke středně velkým rolím, připomeňme například Delannoyovu kriminálku OKAMŽIK PRAVDY (La minute de vérité, 1952) nebo komedii ZMIZENÍ PANA PERLA (La fugue de Monsieur Perle, 1953), několikrát hrála i s Jeanem Gabinem. I když se v osobním životě rozešla se Sachou Guitrym, ten ji později ještě přizval do svých velkoryse koncipovaných historických filmů, pouze v menších rolích se ale mihla v jeho filmech NAPOLEON (Napoléon, 1955) nebo KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955). Poměrně velkou příležitost dostala v režii slavného Luise Buñuela ve filmu TO JE ÚSVIT (Cela s’appelle l’aurore, 1956). Velkou roli tety Flory ztvárnila ve filmu ISABELLE SE BOJÍ MUŽŮ (Isabella a peur des hommes, 1957) režiséra Jeana Gourgueta, který se ve své tvorbě zaměřoval na problematiku dospívající mládeže.

Sluší se připomenout i další velké role, která odehrála v kriminálkách po boku hvězdy žánru Eddie Constantina (S POZDRAVEM BLAKE – Voutre dévoué Blake, 1954; NEJPRVE ŽENY – Les femmes d’abord, 1963), v mezinárodním měřítku ji ale zviditelnil znovu Claude Lelouch svým filmem MUŽ A ŽENA (Un homme et une femme, 1966), v mezinárodně obsazeném titulu BUĎ ZDRÁV, UMĚLČE! (Salut l’artiste, 1973) dostala roli divadelní ředitelky, jako pacientka u zubaře se pak mihla i v dalším známém snímku BĚŽÍ, BĚŽÍ PO PŘEDMĚSTÍ (Elle court, elle court la banlieue, 1973).

S televizí spolupracovala jen výjimečně, ale několikrát se objevila v cyklu televizních zpracování divadelních her V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir, 1962-1972), hrála i v několika oblíbených kriminálních seriálech. Před kamerou stála naposledy v roce 1980, po smrti manžela Samsona Fainsilbera se ale stáhla do soukromí a odešla necelé dva roky po něm. Zemřela ve městě Mantes-la-Jolie nedaleko od Paříže 17. prosince 1985 ve věku 76 let.


10.9.1909
Paříž, Île de France, Francie
17.12.1985
Mantes-la-Jolie, Francie
Simone Paris csfd

Un amour d'emmerdeuseBuď zdráv, umělče!Běží, běží po předměstíThérèse et IsabelleMuž a ženaLáska u mořeValentin le désosséDámy mají přednostFrancouzka a láskaKrásná lhářkaMon pote le gitanLe Naïf aux 40 enfantsIsabelle a peur des hommesLe colonel est de la revueMademoiselle Strip-teaseSénéchal le magnifiqueBob hazardérDon JuanImpasse des vertusLe long des trottoirsSi Paris nous était contéTo je úsvitGueule d'angeL'affaire des poisonsLes Fruits de l’étéNapoléonHrabě Monte ChristoPařížský vzduchVotre dévoué BlakeAu diable la vertuL'âge de l'amourFugue de Monsieur Perle, LaJe l'ai été trois foisOkamžik pravdyGibier de potenceBanco de PrinceMinne, l'ingénue libertineMartyr de Bougival, LeLe ComédienMort ne reçoit plus, LeTroisième dalle, LaUn chapeau de paille d'ItalieIls étaient neuf célibatairesMon père avait raisonInspektor LeclercPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Simone Paris: 18.11. 2023 10:32