Yvonne Gaudeau (1921 - 1991)


Francouzská herečka Yvonne Gaudeau má na svém kontě poměrně málo početnou filmografii, přesto jsme ji v několika filmech mohli vidět i u nás. Její doménou bylo celý život divadlo, svou uměleckou kariéru strávila v prestižním divadle Comédie Française, často hrála také v televizi. Pocházela z malého městečka Saint-Nicolas-de-Redon na západním pobřeží Francie a její celé jméno zní Yvonne Marie Anne Gaudeau. Svůj mladistvý půvab představila divákům v kinech poprvé v hlavní dvojroli Aurory de Caylus a její matky Claire de Nevers ve filmu HRBÁČ (Le bossu, 1944), v němž byl jejím partnerem Pierre Blanchar (u nás jsou známější až pozdější adaptace tohoto románu z roku 1959 s Jeanem Maraisem nebo z roku 1997 s Danielem Auteuilem).

K filmování se vrátila po jedenáctileté přestávce a nijak překvapivě v adaptaci divadelní hry – jako hraběnka Almaviva vytvořila manželský pár s Georgesem Descrieresem ve filmu FIGAROVA SVATBA (Le mariage de Figaro, 1959). Mezitím začala spolupracovat s televizí, často účinkovala například v oblíbeném cyklu divadelních her V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir, 1969-1978). Před filmovou kamerou se objevila znovu po delší přestávce až v kriminálce TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (Le corps de mon ennemi, 1976), kde v roli paní Liégeardové hrála manželku Bernarda Bliera. Ve vedlejší úloze paní Panivauxové jsme ji pak mohli vidět také v komedii ÚTĚK (La carapate, 1978).

V Comédie Française se mezitím přeorientovala na postavy povýšených paniček z lepší společnosti a v této poloze zůstává návštěvníkům divadel dodnes nejznámější, z jejích jevištních vystoupení 70. a 80. let připomeňme hry jako Cyrano z Bergeracu nebo Šest postav hledá autora. V divadle hrála naposledy v roce 1982 v Labichově komedii Pan Perrichon na cestách, tehdy se také objevila naposledy před filmovou kamerou v roli babičky v komedii HLAVA NA POHLAVKY (Tête à claques, 1982). Ze stálého angažmá v Comédie Française odešla v roce 1986, v následujícím roce jí tato prestižní scéna udělila čestné členství.

Yvonne Gaudeau zemřela v Paříži 1. června 1991 ve věku 69 let.


22.6.1921
Saint-Nicolas-de-Redon, Francie
1.6.1991
Le Cremlin-Bicetre, Francie
Yvonne Gaudeau csfd

Tête à claquesLe Bourgeois gentilhommeLe Triomphe de l'amourLes Acteurs de bonne foiÚtěkLa CommèreLa Poudre aux yeuxTělo mého nepříteleFolies bourgeoisesLes Femmes savantesLe Mariage de FigaroLa Puce à l'oreilleMonsieur VincentPeloton d'exécutionHrbáčLa Vie des autres


Aktualizace osobnostního profilu Yvonne Gaudeau: 26.4. 2024 16:52