Richard E. Grant 66 let


Rodným jménem Richard Esterhuysen pochází z afrického království Svazijsko, konkrétně ze západního městečka Mbabane. Narodil se africkému těžařovi, později poslednímu ministru školství v tehdejší anglické kolonii Svazijsko, Henriku Esterhuysenovi a jihoafrické učitelce baletu dne 5. května 1957. Studoval angličtinu a herectví na univerzitě v jihoafrickém Kapském Městě a než se přestěhoval do Londýna (v roce 1982) tak zde působil v jedné divadelní společnosti. Jakmile se zabydlel ve Spojeném království tak přijal jméno Grant. Zajímavostí je, že nosí hodinky na každé ruce - jedny na památku svého otce, které ukazují svazijský čas.

Jakožto velký fanoušek londýnského fotbalového týmu West Ham United si v roce 1999 vystřihl hlavní roli ve snímku ZÁPAS, který je občas k vidění i v našich televizích. Velké oblíbenosti se začal těšit díky charakteru sira Percyho Blakeneye z anglického seriálu ČERVENÝ BEDRNÍK. Úspěch vedl k natočení několika televizních filmů ve kterých hrál Grant stále hlavní roli. Mohli jsme ho vidět i ve filmech jako například GOSFORD PARK, PENELOPE, ZNOVU SE ZAMILOVAT, JACKIE nebo slyšet jeho hlas například v GARFIELDOVI 2 nebo v Burtonově MRTVÉ NEVĚSTĚ. V roce 2016 se pro pár dílů stal součástí kolektivu HRY O TRŮNY jako člen divadelního souboru. Jeho prozatím poslední významnou rolí byl záporák v komiksovém filmu LOGAN.

V roce 2005 napsal scénář, podle svých vlastních zkušeností ze Svazijska (jež si zapisoval do později knižně vydaného deníku), k filmu SOUMRAK NAD JIŽNÍ AFRIKOU, který následně i zrežíroval a do kterého se mu podařilo obsadit zvučná herecká jména typu Gabriel Byrne, Emily Watson nebo Julie Walters. Za tento snímek byl nominovaný na cenu Douglase Hickoxe, která se udílí debutujícím režisérům.

Grant je ženatý a má dvě děti – dceru Olivii a nevlastního syna Toma.


5.5.1957
Mbabane, Svazijsko
Richard E. Grant csfd

WildwoodSaltburnThe LessonPýcha a přemlouváníThe Spine of NightVšichni mluví o JamiemZabijákova žena & bodyguardPozdrav z Palm BeachStar Wars: Vzestup SkywalkeraLouskáček a čtyři říšeMůžete mi kdy odpustit?Logan: WolverineZabiják & bodyguardJackieJejich nejlepší hodina a půlJennifer, poslední drakobijecZa vlast a královnuDom HemingwayKhumbaZambeziaDarebák David: FilmFosterHow to Stop Being a LoserSotto il vestito niente - L'ultima sfilataŽelezná ladyFirst NightJackboots on WhitehallLouskáček ve 3DCuckooZnovu se zamilovatThe Garden of EdenŠpína a moudrostCesta k vítězstvíPenelopeMrtvá nevěsta Tima BurtonaŘíkejte mi KubrickBustin' Bonaparte: The Story of an African FarmNapoleonRozverná mládežPes baskervillskýSherlock Holmes: Případ zlaAkce kachnaGosford ParkSinatraMistr zázrakůPříběhy upírka RudolfaVictoria's SecretsČervený Bedrník: NudaČervený Bedrník: Přátelé a nepřáteléČervený Bedrník: RenoméTrial & Retribution IIIVánoční koledaZápasČervený Bedrník: Královské výkupnéČervený Bedrník: Valentine GautierCash In HandVše pro láskuA Royal ScandalDomácí štěstíFood of Love


Aktualizace osobnostního profilu Richard E. Grant: 12.11. 2023 04:23