Arnoldo Foà (1916 - 2014)


Italský herec Arnoldo Foà zůstává i přes pokročilý věk stále aktivní, na svém kontě má více než 100 filmů a padesát položek v televizi, uplatnil se také jako režisér a úspěšný dabér. Narodil se ve starobylém městě Ferrara na severu Itálie, od dětství ale žil s rodiči ve Florencii, kde absolvoval střední školu, mezitím ale začal studovat herectví. Ve dvaceti letech odešel do Říma, kde pokračoval ve studiu na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia.

Po roce 1945 byl Arnoldo Foà vytíženým divadelním hercem a pozoruhodné výkony podával v dílech klasiků i současných autorů, spolupracoval s významnými režiséry jako byli Luchino Visconti (Cocteauovi Hrozní rodiče, Hemingwayova Pátá kolona) nebo u nás méně známí Giorgio Strehler, Guido Salvini a Luigi Squarzina. Na intenzitě nabrala i jeho práce pro film a od počátku padesátých let hrál i v několika titulech ročně. Několikrát se objevil v úspěšných komediích po boku slavného komika Totò (YVONNE LA NUIT, 1949; TOTÒ A CAROLINA – Totò e Carolina, 1955), často hrál v historických filmech, z větších rolí připomeňme hraběte de Brissac ve snímku POVOZNÍK Z MONCENISIA (Il vetturale di Moncenisio, 1954) nebo vévodu di Montimar v životopisném filmu KARDINÁL LAMBERTINI (Il cardinale Lambertini, 1954).

Značné popularity dosáhl Arnoldo Foà recitací básní slavných autorů, jíž se prezentoval na řadě úspěšných gramofonových desek (později se dočkaly i reedice na CD), za všechny jmenujme Danteho Božskou komedii, dále to byly Petrarcovy verše nebo dílo španělského básníka F. G. Lorcy. Práci s hlasem zúročil Arnoldo Foà také v dabingu, častěji daboval například Anthonyho Quinna, za původem českého herce Herberta Loma namluvil postavu Napoleona ve slavném eposu VOJNA A MÍR (War and Peace, 1956). Ostatně i on sám často hrál v mezinárodních koprodukcích, u nás jsme jej mohli vidět po boku Jeana Maraise jako intrikánského prvního ministra Conciniho ve filmu KAPITÁN (Le capitan, 1960). Ve francouzských filmech hrál častěji, stejně tak našel bohaté uplatnění i v italském žánru sandálu a meče (SYN KLEOPATRY – Il figlio di Cleopatra, 1964).

Počátkem šedesátých let se Foà začal prosazovat také jako divadelní režisér, a protože nadále často hrál v televizi a působil v rozhlase a dabingu, začal omezovat aktivity ve filmu. Hrál nicméně například v britském filmu VE ŠLÉPĚJÍCH SPASITELE (The Shoes of the Fisherman, 1968), v menší roli se mihnul i ve slavné gangsterce BORSALINO (1970). Později jsme jej mohli vidět jako ministra vnitra ve známém filmu STO DNÍ V PALERMU (Cento giorni a Palermo, 1984), častěji tehdy ale hrál v televizi. Z jeho tehdejších vystoupení v divadle připomeňme zajímavou spolupráci s českým režisérem Otomarem Krejčou v klasickém antickém dramatu Prosebnice (1982).


24.1.1916
Ferrara, Itálie
11.1.2014
Řím, Lazio, Itálie
Arnoldo Foà csfd

Purgatory by DanteInferno by DanteCe n'è per tuttiLe ombre rosseRabbia, LaIl 7 e l'8Anime velociAntonín - Boží bojovníkQuale amoreLa febbreDobrý papežGente di RomaTi spiace se bacio mamma?Ti voglio bene EugenioReisei to džónecu no aidaNoraAsiniTajemná stezkaTutti gli uomini del deficienteCrimine contro crimineArdenaDue per treAnteprima al terzo braccioThe King's WhoreCugino americano, Il100 dní v PalermuL'attenzioneIl GiocattoloA Matter of TimeDomestico, IlIl sorriso del grande tentatorePrimo tango a Roma - Storia d'amore e d'alchimiaCausa di divorzioIncensurato, provata disonestà, carriera assicurata, cercasiBorsalinoBoty svatého PetraNámořník z GibraltaruJudithFiglio di Cleopatra, IlI cento cavalieriIl tiranno di SiracusaLe sette folgori di AssurProcesVáhavý světecBarabášI tartariAnděl chodil v červenémCanailles, LesCartagine in fiammeKapitánSalambòErode il grandeLe notti di Lucrezia BorgiaPeccatrice del deserto, LaCapitan FracassaPia de' TolomeiPomstaThe Silent EnemyIo, CaterinaDifendo il mio amore


Aktualizace osobnostního profilu Arnoldo Foà: 4.11. 2023 12:39