Olivier Hussenot (1913 - 1978)


Jako principál vlastní divadelní společnosti prezentoval francouzský herec Olivier Hussenot své umění především na jevišti, od konce 40. let dvacátého století ale na své konto nastřádal i přes stovku vedlejších rolí ve filmu a televizi. Pocházel z Paříže a s herectvím se začal seznamovat počátkem třicátých let v rámci kočovné společnosti Comédiens Routiers. V tomto uskupení se svými kolegy upřednostňoval pantomimu, zatímco klasickému divadlu se věnovali spíše jen ve formátu volného zpracování a improvizace.

Ke spolupráci začali Hussenota zvát významní režiséři jako Marcel Carné nebo Henri-Georges Clouzot, pozdější časté zařazení v úlohách policejních komisařů zahájil Hussenot s Decoinovým dramatem TŘI TELEGRAMY (Trois télégrammes, 1950). Četné příležitosti dostával i v historických kostýmech, jako republikánský komisař se objevil v romantické komedii z doby francouzské revoluce ROZKOŠNÁ CAROLINE (Caroline chérie, 1951), úlohu děkana v Avignonu ztvárnil v životopisném snímku PAN FABRE (Monsieur Fabre, 1951). V mezinárodním měřítku jej zviditelnila role pana Tranche-Montagne, přítele titulního hrdiny (Gérard Philipe) v mimořádně úspěšném filmu FANFÁN TULIPÁN (Fanfan la Tulipe, 1952).

S Gérardem Philipem hrál Hussenot ještě několikrát, byly to například slavné VELKÉ MANÉVRY (Les grandes manoeuvres, 1955), kde hrál prefekta, mezitím se jeho filmografie rozšiřovala o další role policejních inspektorů (KOMISAŘ MAIGRET KLADE PAST – Maigret tend un piège, 1958; NINA, 1959; BUBLINY VE VODĚ – Dans l’eau… qui fait des bulles, 1962), na přelomu 50. a 60. let se začal objevovat i v televizních seriálech. Jako vyvolávače na pouliční pouti jsme jej mohli zahlédnout i ve filmu BÁJEČNÁ ANGELIKA (Merveuilleuse Angélique, 1965). V této době se Hussenot vyskytoval před kamerou již jen výjimečně, připomeňme ale poměrně velkou roli v komedii NEDĚLE ŽIVOTA (Le dimanche de la vie, 1967), vedlejší úlohu strýce pak odehrál ve filmové verzi slavné divadelní frašky BROUK V HLAVĚ (A Flea in Her Ear, 1968).

Divadelní společnost Hussenot-Grénier byla rozpuštěna v roce 1957, poté Olivier Hussenot hrál například v Molièrových hrách, v divadle Théâtre du Vieux-Colombier hrál v Shakespearově komedi Večer tříkrálový, na dalších scénách pak účinkoval v dalších kusech světové klasiky (Čechov, Beaumarchais) i moderny (L. Pirandello, B. Brecht, H. Ibsen). V sedmdesátých letech se často objevoval v historických televizních seriálech (JOSEPH BALSAMO, 1973; MARKÝZ DE BOIS-DORÉ – Ces beaux messieurs de Bois-Doré, 1976). Před filmovou kamerou ztvárnil naposledy postavu notáře v mezinárodně obsazeném dramatu NUTNÁ OBĚŤ (La part du feu, 1978).


10.9.1913
Paříž, Île de France, Francie
25.8.1978
Meudon, Francie
Olivier Hussenot csfd

La Part du feuM58, la magnitude du bout du mondeAntoine et SébastienMrak v zubechPourvu qu'on ait l'ivresseLe Sourire verticalLa Vie et la passion de Dodin-BouffantPas folle la guêpeVražda je vraždaLa PossédéeMacédoineIlsL'Escadron VolapükUne soirée au bungalowBrouk v hlavěLe Dimanche de la vieLe Chien fouLes affaires sont les affairesBáječná AngelikaLe Coup de grâceVersion grecqueL'huitre et la perleLe Médecin malgré luiÀ fleur de peauLa VendettaLe massacre des innocentsCrésusDans l'eau... qui fait des bulles !L'homme à l'oreille casséeUne gueule comme la mienneNinaMaigret klade pastThe Roots of HeavenPod pokličkouNejlepší částJe suis un sentimentalLes Hommes en BlancMilord l'ArsouilleVelké manévryAprès vous, duchesseMam´zelle NitoucheObsessionLes Amours finissent à l'aubePanna na RýněBoží soudFanfán TulipánLa jeune folleLe Rideau rougeLes Dents longuesOuvert contre XRendez-vous à GrenadeLa Belle imageLe voyage en AmériquePan FabreRozkošná CarolineFusillé à l'aubeLa Marie du portLaurel a Hardy zdědili ostrovMiquette a její matkaTrois télégrammes


Aktualizace osobnostního profilu Olivier Hussenot: 16.2. 2024 14:29