Marc Eyraud (1924 - 2005)


Francouzský herec Marc Eyraud se k filmu dostal jako komparzista až ve svých třiceti letech, pak odehrál přes čtyřicet vedlejších rolí, ještě větší popularitu mu ale přinesla televize. Pocházel z města Saint-Etienne v jižní Francie, od mládí ale žil v Paříži, mimo jiné byl pravidelným návštěvníkem divadel. Jako statista se poprvé mihnul ve hře Bláznivá ze Chaillot v Théâtre de l’Athénée v roce 1945, herectví ale pro něj bylo zatím vzdálenou budoucností.

Koncem padesátých let stále častěji začal hrát i divadlo, vystupoval na různých pařížských scénách i na letních divadelních festivalech, hrál ve světové moderně, často se objevoval také například v ruské klasice. Z jeho další práce pro film připomeňme účast na dvou významných titulech Luise Buñuela, v nichž hrál tajemníka policejního komisaře (DENÍK KOMORNÉ – Le journal d’une femme de chambre, 1964) a barmana (KRÁSKA DNE – Belle de jour, 1967). V menší roli souseda jsme jej mohli vidět i v kriminální komedii ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL (Le jardinier d’Argenteuil, 1966) po boku Jeana Gabina.

Dodejme, že i když se četnost Eyraudova vystupování v divadle a filmu zvyšovala, nadále zůstával i taxikářem, aby – jak sám říkal – neztratil kontakt s každodenní realitou. To se změnilo až v polovině šedesátých let, kdy byl osloven tvůrci populárního kriminálního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes). Tady hrál poměrně velkou postavu inspektora Ménardeau a v ní jej diváci mohli vidět více než čtvrt století v celkem 75 dílech (1966-1992). Teprve tehdy jej práce před kamerou začala natolik zaměstnávat, že se musel vzdát své civilní práce řidiče taxíku.

Jako inspektor Ménardeau získal u francouzských televizních diváků značnou popularitu, u nás jsme jej ale nadále mohli vídat v podružných úlohách v řadě dobře známých filmů. Dvakrát byl například lékařem ve filmech s Alainem Delonem (BORSALINO A SPOL. – Borsalino and Co., 1974; CIKÁN – Le gitan, 1975), v dalším Delonově filmu GANG (Le gang, 1977) byl farářem. Jako král Artuš se pak objevil v Rohmerově filmu PERCIVAL GALSKÝ (Perceval le Gallois, 1978). Práci pro film uzavřel Eyraud již v roce 1982 kriminálkou TISÍC MILIARD DOLARŮ (Mille milliards de dollars, 1982), nadále ale pracoval v televizi, především v již zmíněném seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT.


1.3.1924
Saint-Etienne, Francie
15.2.2005
Banyuls-sur-Mer, Francie
Marc Eyraud csfd

MachinaceTisíc miliard dolarůGueule du loup, LaLes Petits câlinsPercival GalskýGangHrozbaVlastní minulost neznámáJako bumerangLes Oeufs brouillésMoi, Pierre Rivière, ayant égorgé ma mère, ma soeur et mon frère...Rána z milostiAloïseCikánUn sac de billesBorsalino a spol.Défense de savoirLa belle au bois dormantSmůlaDes yeux par milliers braqués sur nousRumový bulvárTohle se stává jen druhýmUn peu de soleil dans l'eau froideDoznáníSa majesté AlexandreSi seulement tu voulais regarder par la fenêtreÉlise ou la vraie viePatates, LesHedda GablerKráska dneLamielJeptiškaZahradník z ArgenteuilL'accusateur publicŠtěstíAimez-vous les femmes?Deník komornéBallade pour un voyouKrásný životDénonciation, LaKněz Léon MorinOkno dokořánLe Coeur battantMouton, LeBídníciTaxi, maringotka a koridaL'honorable Mr. PepysMá mě rád, nemá mě rádVictoria, nebo bolest ženP.J.Tout feu, tout femmeLes Nuits révolutionnairesTiroir secret, LeLesk a bída kurtizánHomme au contrat, L'Pot-BouilleNouvelles aventures de Vidocq, LesLes cent livres des hommesPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Marc Eyraud: 30.10. 2023 14:39