Jelena Proklova 70 let


Představitelka žen zkoušených osudem, žen milovaných, žen statečných a osudových; i tak by se dala popsat filmová kariéra Jeleny Igorjevny Proklové. Jelena se narodila 2. září 1953 v Moskvě. Její otec byl vojenským důstojníkem a přednášel informatiku a kybernetiku na politicko vojenském učilišti. Její matka byla učitelkou. Přes to, že oba její rodiče byli učitelé, nenarodila se do rodiny, kde by se nevyskytovaly umělecké geny. Její dědeček z otcovy strany byl Viktor Timofejevič Proklov, herec působící v MCHAT. Byl to právě její dědeček, kdo ji ve věku deseti let přivedl do filmového ateliéru, kde zrovna režisér A. Mitta hledal představitelku hlavní role do filmu OTEVŘETE, NĚKDO ZVONÍ (1965). O roli se ucházelo 11 tisíc dívek, do role však byla vybrána právě Lena. Za ztvárnění této role byla Jelena oceněna jako nejlepší herečka roku 1965.

Jako studenka MCHAT se ve svých osmnácti letech provdala za dokumentárního režiséra Vitalije Melik-Karamova. Manželům se rok po svatbě narodila dcera Arina, bohužel, ani narození dítěte nezabránilo brzkému rozpadu manželství. Po tomto sňatku následovalo ještě několik nepodařených manželství. Studium na MCHAT ukončila v roce 1973.

Štěstí na filmové role Jelenu neopustilo ani po absolvování školy. Ve filmu HLOUPÝ IVÁNUŠKA (1976) si zahrála po boku Olega Dala jeho lásku Nastěnku. V této pohádce hrál i známý představitel d´Artagnana Michail Bojarskij a častá představitelka čarodějek, stařenek a sousedek ruských pohádek Taťjana Peľtcer. S Michailem Bojarským se setkala hned v následujícím roce v dalším filmu a to v muzikálu PES NA SENĚ. Po boku další herecké ikony si zahrála ve filmu MUŽ NA SVÉM MÍSTĚ (1977), kde představitelem jedné z rolí nebyl nikdo jiný, než u nás dobře známý Ivánek z Mrazíka, Eduard Izotov; dalším hereckým partnerem jí byl Andrej Mironov ve filmu STAŇTE SE MÝM MUŽEM (1981), kde Jelena hrála svobodnou matku hledající své místo v životě a otce pro své dítě. Že jí žánr rodinného dramatu není cizí předvedla znovu ve filmu PAMATUJTE SI MĚ TAKOVOU (1987).

V současnosti žije s manželem Andrejem a druhou dcerou Polinou ve velkém venkovském domě u Klazmenské nádrže, ve filmech už prakticky nehraje. Objevila se však například v seriálu ČECHOV A KO (1998), komedii ŽLUTÝ TRPASLÍK (2001) a v komedii MÁMA JE LEPŠÍ! (2010). Vede televizní program ´Malachov +´. Její starší dcera vystudovala Akademii výtvarných umění. Jelena má od roku 1995 další životní roli a to roli babičky své vnučce Alise.


2.9.1953
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Jelena Proklova csfd

Žjoltyj karlikA spat' s čužoj ženoj chorošo!?Tak pobedim!Takovou si mě zapamatujtePrvní jízdníAnna PavlovovaBuď sčastliva, Julija!Iz žizni načalnika ugolovnogo rozyskaPozdňaja ljubovMy žili po sosedstvuVot opjať okno...Staňte se mým mužemKakije naši gody!Čto možno Kuzenkovu?Vozvraščenije čuvstvVěroj i pravdojKapitanskaja dočkaSobaka na seněHloupý IvánuškaMuž jak se patříJedináKljuč bez prava peredačiOtázka pro všechnySviť, sviť, má hvězdoPerekhodny vosrastSněhová královnaOtevřete, někdo zvoní!Prizraki ZamoskvorečjaSčasťje po receptuD.D.D. Dosje detektiva DubrovskogoČechov i KoŽenščiny, kotorym povezloGrjaduščemu věkuGolubkaBegegnungenPoslednij geroj


Aktualizace osobnostního profilu Jelena Proklova: 31.10. 2023 21:29