Henry Djanik (1926 - 2008)


Francouzský herec Henry Djanik se prosadil hlavně v dabingu, hrál ale také ve filmu a televizi. Narodil se sice v Paříži, ale měl arménský původ (jeho vlastní příjmení bylo Djanikian). K divadlu se dostal po druhé světové válce, v Anouilhových hrách účinkoval například v Théâtre de l’Atelier. Před filmovou kamerou stál poprvé v rámci dobrodružného snímku MANINA, DĚVČE BEZ ZÁBRAN (Manina, la fille sans voile, 1952) se začínající Brigitte Bardot v titulní roli. Djanikova filmografie se rozrůstala jen pomalu, navíc převážně o béčkové tituly různých žánrů, připomeňme alespoň komedii TŘI TVOŘÍ PÁR (Les 3 font la paire, 1957) významného režiséra Sachi Guitryho.

S filmem spolupracoval jen sporadicky, mohli jsme jej vidět například v komedii SITUACE JE VÁŽNÁ, NIKOLI VŠAK ZOUFALÁ (La situation est grave… mais pas désespérée, 1976), sluší se ale připomenout četnější spolupráci s režisérem Henri Verneuilem. Policejního inspektora hrál ve filmu STRACH NAD MĚSTEM (Peur sur la ville, 1975), později se objevil v dalších Verneuilových filmech I JAKO IKARUS (I comme Icare, 1979) nebo MATKA (Mayrig, 1991).

Henry Djanik zemřel 18. srpna 2008 ve věku 82 let.


21.3.1926
Francie
18.8.2008
Francie
Henry Djanik csfd

Les mille et une farces de Pif et Hercule588 rue paradisMayrigVoleur de feuilles, LeLes Maîtres du tempsCe monde est merveilleuxI jako IkarosLa DérobadeLáska s otazníkemSituace je vážná, nikoli však zoufaláLa chatte sur un doigt brûlantStrach nad městemQBiribiTintin a chrám Boha slunceLe Grand BiduleÀ belles dentsGros bras, LesIncognitoTrois font la paire, LesPas de coup dur pour JohnnySoupe à la grimace, LaCet homme est dangereuxManina, la fille sans voileMayrigByl jednou jeden... životL'heure SimenonKlementýnkaLucky LukeAllô BéatriceBibifocPomněnková MarieJulien Fontanes, magistratLes brigades du TigreEnquęteurs associés, LesInspektor Leclerc


Aktualizace osobnostního profilu Henry Djanik: 19.11. 2023 09:55