Marthe Mellot (1870 - 1947)


Marthe Mellot byla ve Francii již koncem 19. století uznávanou divadelní herečkou, o mnoho let později se zapojila i do filmového průmyslu a především po nástupu zvukového filmu odehrála přes padesát vedlejších rolí. Narodila se v nevelkém městě Cosne-Cours-sur-Loire jižně od Paříže, s divadlem začínala počátkem devadesátých let 19. století v Paříži, hlavně ve francouzské moderně hrála v Théâtre Antoine, účinkovala i ve hrách soudobých světových autorů (H. Ibsen), velkou příležitost dostala také jako Ofélie v Shakespearově Hamletovi (Théâtre Sarah Bernhardt, 1899).

Znovu hrála i matky hlavních hrdinů, například v Tourneurově mozaice z marseillského podsvětí JUSTIN Z MARSEILLE (Justin de Marseille, 1934) byl jejím synem Antonin Berval, ve špionážním filmu MARTHE RICHARD VE SLUŽBÁCH FRANCIE (Marthe Richard au service de la France, 1937) hrála matku tehdy velké hvězdy Edwige Feuillère. Jednu z hlavních rolí královny imaginární země Casinarie hrála v nadčasové společenské satiře René Claira POSLEDNÍ MILIARDÁŘ (Le dernier milliardaire, 1934). Kromě toho ale hrála i podružné party prodavaček, vychovatelek nebo babiček, ve dvou životopisných filmech se objevila také jako matka představená v klášteře (TEREZA MARTINOVÁ – Thérèse Martin, 1938; VÉVODKYNĚ DE LANGEAIS – La duchesse de Langeais, 1942).

I když v některých obdobích točila Marthe Mellot několikrát ročně, nevzdávala se ani divadla, kromě francouzského klasického i současného repertoáru připomeňme další účast v Shakespearově díle (Romeo a Julie v Théâtre des Mathurins, 1937). Ve stejném roce hrála také v Anouilhově hře Cestující bez zavazadel, později se objevila i v jejím filmové verzi (CESTUJÍCÍ BEZ ZAVAZADEL – Le voyageur sans bagage, 1943). Na divadelním jevišti stála naposledy v roce 1945 ve hře Dům Bernardy Alby. Tehdy také odehrála vedlejší role v několika úspěšných filmech se začínajícím Gérardem Philipem (ZEMĚ BEZ HVĚZD – Le pays sans étoiles, 1945; ĎÁBEL V TĚLE – Le diable au corps, 1946).

Paradoxně nejpočetněji je v její filmografii zastoupen rok jejího úmrtí, kdy ji diváci v kinech mohli vidět v sedmi filmech, ve všech případech se ale jednalo již jen o podružné epizody. Připomeňme alespoň první francouzský oscarový titul PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947) nebo komerčně velmi úspěšnou romantickou komedii ANTOINE A ANTOINETTA (Antoine et Antoinette, 1947). Marthe Mellot zemřela v Paříži 13. srpna 1947 ve věku 77 let.


16.2.1870
Cosne-Cours-sur-Loire, Francie
13.8.1947
Paříž, Île de France, Francie
Marthe Mellot csfd

Antoine a AntoinettaKermesse rouge, LaMonsieur VincentTorrentsVillage perdu, LeZápas ze smrtíĎábel v tělePays sans étoiles, LeLa ferme du penduRaboliotSlavičí klecLe Voyageur sans bagageAdemai, počestný banditaGrande marnière, LeDuchesse de Langeais, LaHomme qui joue avec le feu, L'Mariage de Chiffon, LeModrý šátekPontcarral, colonel d'empireLe briseur de chaînesCollier de chanvre, LeSérénadeJeunes filles en détresseCapitaine Benoît, LeKaťa, modrý démon cara AlexandraPrison sans barreauxPuritain, LeThérèse MartinCitadelle du silence, LaCoupable, LeLa dame de MalaccaMarthe Richard au service de la FranceBarcarolleJustin de MarseilleRoman d'un jeune homme pauvre, LeLa dernière valseLe dernier milliardaireMiquette et sa mèreDeux orphelines, LesL'assommoirPaní BovaryováCe cochon de MorinStín Matyáše PascalaBídníci


Aktualizace osobnostního profilu Marthe Mellot: 1.11. 2023 01:18