Luigi Vannucchi (1930 - 1978)   † 47 let


Luigi Vannucchi byl italský herec a režisér, který byl za svých 25 let kariéry velmi plodným umělcem. V divadle ztvárnil více než sedmdesát rolí, okolo sedmdesáti rolí to bylo i v televizi, necelých dvacet ve filmu a ke všemu je nutno připočíst další jeho aktivity. V letech 1965–1972 vydal šest hudebních singlů a rovněž jako vinylový LP nosič vydal básně – „Baudelaire Poesie“. Přibližně dvacet zahraničních filmů daboval, mimo jiné herce jako Clint Eastwood či Philippe Noiret. V roce 1976 se objevil v reklamě na Grappa Piave.

Začal vystupoval v divadelních společnostech Vittoria Gassmana a Giorgia Strehlera. Stal se výrazným divadelním hercem a na „prknech“ býval pravidelně a často až do své smrti. Roku 1955 byl jedním z herců, kteří se účastnil turné po Jižní Americe (Brazílie, Argentina, Uruguay). Turné bylo organizováno za podpory ministerstva kultury.

Na televizní obrazovce se začal objevovat na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století a často hrával v negativních rolích. Významnější rolí byl Don Rodrigo v televizní mini-sérii I promessi sposi (1967) nebo Dr. John Fleming v seriálu A come Andromeda (1972). V jednom rozhovoru vzpomínal na roli nepříjemného a zlého bratrance Gilberta Griffithse v televizní mini-sérii Una tragedia americana (1962): „Obdržel jsem od lidí mnoho dopisů, ve kterých mi vyčítali, že jsem zlý a nutili mě, abych se v budoucnu zlepšil. Samozřejmě že když jsem je četl, smál jsem se. Jednoho dne jsem otevřel dopis, přesvědčený, že najdu obvyklé výčitky a naopak jsem byl chválen Ten, kdo mi ho poslal, dokonce tvrdil, že jsem jeho spasitel a že díky mně našel rodinný pokoj. Byl jsem rád, že jsem konečně našel někoho, komu postava, kterou jsem hrál, nebyla nepříjemná. Chtěl jsem své ženě ten dopis ukázat, ale dostal jsem se k posledním řádkům, kde stálo, že od chvíle, kdy jsem se objevil na televizní obrazovce, stačilo, že dotyčný vyhrožoval svým třem dětem, že mě zavolá a tím je udržel v klidu a mlčení po dlouhou dobu. Umožnil jsem tak jejich otci zasloužené odpolední zdřímnutí!“

Jeho filmová kariéra byla méně plodná než ta televizní a divadelní, ale hrál v zajímavých a často biografických filmech. Jeden z prvních snímků je dobrodružný film I fratelli Corsi (1961) podle románu Alexandra Dumase. Rok 1966 mu přinesl roli Pedra ve westernu Johnny Yuma. Roku 1969 hrál v herecky výborně obsazeném koprodukčním dramatu Červený stan. Alcide De Gasperi byla jeho hlavní role v biografickém snímku Anno uno (1974) o tomto vůdci křesťanských demokratů a jeho boje za vedení Itálie v letech po skončení druhé světové války. V dalším biografickém snímku The Assassination of Trotsky (1972) hrál roli Ruize. Role v biografickém snímku ho zavedla i do našich dějin, když ztvárnil Rudolfa Slánského v televizním filmu Il processo Slansky (1968).


25.11.1930
Caltanissetta, Itálie
29.8.1978
Řím, Lazio, Itálie
Luigi Vannucchi csfd

DivochAnno unoZavraždění TrockéhoČervený stanDny násilíDomani non siamo più quiTiffany memorandumTygr a kočičkaJohnny YumaL'ArcidiavoloLe piacevoli nottiL'ammiraglioSu e giùKorsičtí bratřiIl conte AquilaStorie della CamorraQui squadra mobileA come AndromedaGiocando a golf una mattinaKryštof KolumbusI promessi sposiThe Man Who Never WasDonna di fiori, LaŽivot Dantův


Aktualizace osobnostního profilu Luigi Vannucchi: 26.4. 2024 13:35