Dana Plato (1964 - 1999)


Herečka Dana Plato se narodila 7.10.1964 jako Dana Michelle Strain. Matka se rozhodla dát ji k adopci, protože byla bez vztahu a jedno rok a půl staré dítě už měla. V červnu roku 1965 se tedy Dany ujali manželé Platovi, jejichž jméno přijala. Zejména její adoptivní matka byla důležitá pro další vývoj jejího života. Už od sedmi let s ní chodila na nejrůznější castingy a malá Dana se stala hvězdou reklamních klipů. Bylo jich více než sto. O herectví ale moc v dětství nepřemýšlela, přála si jednou na zimních olympíjských hrách reprezentovat v krasobruslení. Nebyl to jen sen, byla v tomto sportu opravdu dobrá, ale matka jí nasměrovala do herectví.    Nejprve prý Dana dostala šanci zahrát si roli Regan v The Exorcist (1973), její adoptivní matka jí to však zatrhla. Dívka si ovšem zahrála v druhém pokračování z roku 1977. V témže roce dělala i zkoušky na roli Leii Organy v prvních Star Wars. Tam ovšem zvítězila Carrie Fisher. Její velké chvíle přišly v roce 1978, kdy se stala jednou z hvězd TV seriálu Diff´rent Strokes (1978). V úspěšném rodinném sitcomu televize NBC strávila několik sezón a ze hry jí vyřadilo až těhotenství. Šeptalo se, že jde o její problémy s drogami, ale stanice potvrdila, že jde o Danino mateřství. Ze seriálové hvězdy se těžko vymaňovala. Brala role v béčkových filmech, nechala si udělat prsní implantáty a fotila se nahá pro magazín Playboy.

V pořadu legendárního Howarda Sterna uvedla, že k jejímu problematickému chování přispěla smrt matky a jednak to, že jí o velké peníze okradl její účetní. Během vysílání čelila útokům diváků, ale někteří projevovali i soucit. Většinu života Dana bojovala s chudobou. Se svým přítelem Robertem Menchacou žila před smrtí v karavanu. Den po citovaném rozhovoru se dvojice zastavila u Robertovy matky. V karavanu jí pak nalezli mrtvou - předávkovala se prášky. Daně bylo 34 let.

Příběh má ještě další smutný dovětek. Syn Tyler ¨kráčel¨ ve stejných stopách matky a zemřel téměř na den přesně 11 let po matčině smrti. Střelil se do hlavy, bylo 25 let.


7.11.1964
Maywood, California, USA
8.5.1999
Moore, Oklahoma, USA
Dana Plato csfd

Pacino Is MissingDana Plato: The E! True Hollywood StoryDesperation BoulevardDifferent StrokesRukojmíBlade BoxerTigerSvědectvíThe Best of Ed's Night PartyKovboj se vracíMillenium DaySounds of Silence, TheZávody na plážiPrime SuspectStřední škola po americkuApartmá v KaliforniiReturn to Boggy CreekVymítač ďábla 2: KacířBeyond the Bermuda TriangleDiff'rent StrokesGrowing PainsHello, LarryThe Facts of LifeCHiPsThe Love BoatWhat Really Happened to the Class of '65?Family


Aktualizace osobnostního profilu Dana Plato: 2.11. 2023 07:56