Pierre Frag (1929 - 1986)


Francouzský herec Pierre Frag odehrál bezmála čtyřicet vedlejších rolí ve filmu, často účinkoval také v televizi, hrál i divadlo. Narodil se v Paříži jako Pierre Louis Graf, pozdější umělecké jméno vzniklo jednoduchou přesmyčkou. Studoval zpěv a herectví, první profesionální zkušenosti získal v Théâtre des Célestins v Lyonu počátkem padesátých let, později se dostal do Paříže. Již v roce 1953 natočil krátký film s později významným režisérem Louisem Malle, který jej pak později přizval i do svých stěžejních počinů francouzské nové vlny, například ve filmu VÝTAH NA POPRAVIŠTĚ (Ascenseur pour l’échafaud, 1958) se Frag mihnul jako zákazník v pivnici.

Co se týče filmu, opět se sešel s režisérem José Giovannim v dobrodružném snímku DRSNÝ CHLAPÍK (Le ruffian, 1983), kde v roli Johna ztvárnil věrného zaměstnance titulního hrdiny (Lino Ventura). Vyzkoušel si i spolupráci s tehdy oblíbenou skupinou Le Splendid a ve filmu PINOT, PROSTĚ POLDA (Pinot simple flic, 1984) hrál majitele sexshopu, objevil se i v dobře známé kriminální komedii PROHNILÍ (Les ripoux, 1984). Jeho filmografii uzavírá komedie SVATBA STOLETÍ (Le mariage du siecle, 1985), což byla opět spolupráce s bývalými členy uskupení Le Splendid.

Pierre Frag zemřel na rakovinu jícnu v Paříži 26. června 1986 ve věku 57 let.


7.4.1929
Paříž, Île de France, Francie
26.6.1986
Paříž, Île de France, Francie
Pierre Frag csfd

Nebezpečná vášeňLe Mariage du sièclePinot simple flicProhnilíUlička barbarůVysoká pojistkaDrsný chlapíkLa MarseillaiseLes fiançailles de feuLa Petite sirèneLa Vie de Pierre de CoubertinVoulez-vous un bébé éprouvette?Je te tiens, tu me tiens par la barbichetteStudený bufetJudith TherpauveÀ l'ombre d'un soupçonÚhořiHrozbaLa Nuit de Saint-Germain-des-PrésAttention les yeuxJamais plus toujoursLa Folle de ChaillotOsudové ženyPan KleinLe Futur aux troussesLes Onze mille vergesFrance société anonymeLes CaïdsQuelque part quelqu'unMacédoinePoslední adresaLa Prise du pouvoir par Louis XIVLes Grandes gueulesKrásný životSbohem, FilipínoMonsieur AntoineBoulevardMilenciVýtah na popravištěL'heure SimenonLes BargeotPolicejní komisařstvíPéchés originauxParis-Saint-LazarePetit déjeuner comprisSusiLes 400 coups de VirginieMédecins de nuitLa Vérité tient à un filMessieurs les jurésLaureQue ferait donc Faber?Les dossiers de l'écranVyšetřovaní komisaře MaigretaLe Chevalier d'HarmentalCrazeologie


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Frag: 9.3. 2024 12:12