Paul Bonifas (1902 - 1975)


Paul Bonifas byl francouzským divadelním a filmovým hercem, díky dočasnému pobytu v Anglii za druhé světové války dostal řadu příležitosti také v britské kinematografii. Narodil se v Paříži, ale jeho rodiče pocházeli z venkova v jižní Francii. Paul Bonifas po střední škole pracoval jako celní úředník na ministerstvu financí, souběžně ale studoval herectví na pařížské konzervatoři. Od počátku třicátých let 20. století byl několik let členem souboru divadla Théâtre de l’Odéon, kde účinkoval hlavně ve francouzském repertoáru.

Na počátku druhé světové války byl Paul Bonifas povolán do armády a v Belgii se zúčastnil bojů proti fašistickému Německu. Po zranění byl účastníkem hromadné evakuace spojeneckých vojáků z Dunkerque do Velké Británie (1940). Po zotavení se v Londýně spojil s dalšími francouzskými umělci a působil v BBC, stál také u zrodu divadla Théâtre Moliere, které hrálo pro početnou komunitu francouzského exilu. Vedlejší role tehdy odehrál v několika britských filmech, například ve válečném dramatu SETKÁNÍ V ALŽÍRU (Candlelight in Algeria, 1944) se setkal s českou herečkou Mílou Reymonovou.

V anglických filmech hrál vesměs Francouze, připomeňme alespoň povídkový projekt PŘÍZRAKY NOCI (Dead of Night, 1945). Po válce se Paul Bonifas vrátil do Francie a znovu byl přijat do Comédie Française, později ale působil na menších scénách. Mezitím znovu točil filmy, nejen ve Francii, znovu byl k filmování zván i do Británie. Z jeho početné poválečné filmografie připomeňme menší kostýmní role ve filmech PAN FABRE (Monsieur Fabre, 1951), ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (Notre Dame de Paris, 1956) nebo MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette la reine de France, 1956). Často hrál také vysoce postavené policisty (JEJICH POSLEDNÍ NOC – Leur dernière nuit, 1958; ZÁTAH NAD MĚSTEM – Rafles sur la ville, 1958).

Kromě divadla a filmu, navázal spolupráci i s televizí, kde se opět objevoval v historických kostýmech, prosadil se také v dabingu. Z televizní tvorby si zaslouží zmínku dva díly oblíbeného historického cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (TEROR A CTNOST: DANTON – La terreur et la vertu: Danton, 1964; TEROR A CTNOST: ROBESPIERRE – La terreur et la vertu: Robespierre, 1964), kde hrál revolucionáře Maurice Duplaye. V dobrodružném filmu VE SLUŽBÁCH KRÁLE (Le miracle des loups, 1961) s Jeanem Maraisem se objevil jako královský lékař, v mezinárodně obsazených projektech z doby druhé světové války hrál několikrát starostu (NEPŘÁTELSKÝ GENERÁL – The Enemy General, 1960; HOŘÍ PAŘÍŽ? – Paris brûle-t-il?, 1966).


3.6.1902
Paříž, Île de France, Francie
9.11.1975
Vernouillet, Francie
Paul Bonifas csfd

Pan DupontPère Amable, LeRůžové poupěAmoureuse JoséphineAntigoneMalicroixNávrat velkého blondýnaBraises de décembreBuď zdráv, umělče!VlakUn beau monstreHeroinLa RevancheOslí kůžeStudený potVánoční stromekÉchelle blanche, L'Alexandre le bienheureuxHoří v Paříži?La sentinelle endormiePlainte contre XQui êtes-vous Polly Maggoo ?Trojitý křížHéritage, L'Naïf amoureux, Le100 000 dolarů na slunciCaméra explore le temps: La terreur et la vertu: Danton, LaCaméra explore le temps: La terreur et la vertu: Robespierre, LaVlakDes frissons partoutPropastiVoyage à Biarritz, LeŠarádaCélibataires, LesNeděle ve Ville d'AvrayCause toujours, mon lapinFannyMáte ráda Brahmse?Ve službách králeFrancouzka a láskaGigolo, LePravdaThe Enemy GeneralTulák ArchimedesBídníciEn légitime défenseLa Femme et le pantinRafles sur la villeMademoiselle et son gangNous autres à ChampignolPřípad doktora LaurentaMarie-Antoinette reine de FranceTrapézaZvoník u Matky BožíFrou-FrouLettre ouverteLeur dernière nuitDans la vie tout s'arrangeLa Fête à HenrietteLa Vérité sur Bébé Donge


Aktualizace osobnostního profilu Paul Bonifas: 11.11. 2023 09:07