Yves Ciampi (1921 - 1982)


Režisér Yves Ciampi zanechal významnou stopu ve francouzské kinematografii, jedním koprodukčním filmem se zapsal i do historie československého filmu. Byl rodákem z Paříže a pocházel z umělecké rodiny, jeho otcem byl slavný pianista Marcel Ciampi (1891-1980), matka Yvonne Astruc se v mládí prosadila jako nadaná houslistka. Yves Ciampi od dětství jevil zájem o film, k 15. narozeninám dostal od rodičů šestnáctimilimetrovou kameru a stal se z něj nadšený amatérský filmař. Díky všestrannému nadání se po střední škole dostal na medicínu, za druhé světové války se ale připojil k zahraničnímu odboji a sloužil v de Gaullově armádě.

Dobrodružný žánr spojený s tématikou druhé světové války si Ciampi vyzkoušel u filmu HRDINOVÉ JSOU UNAVENI (Les héros sont fatigués, 1955) s Yvesem Montandem a německým hercem Gertem Fröbem v hlavních rolích (pro Ciampiho tento film znamenal nominaci na Zlatého lva na festivalu v Benátkách). Opět s Jeanem Maraisem pak v koprodukci s Japonskem realizoval katastrofickou vizi SMRŠŤ (Typhon sur Nagasaki, 1957), znovu s vazbami na Japonsko natočil špionážní příběh KDO JSTE, DOKTORE SORGE? (Qui etes-vous, Monsieur Sorge?, 1961). Od filmů zasazených do doby války se posunul k žánru sci-fi titulem NEBE NAD HLAVOU (Le ciel sur la tete, 1965), tentokrát s nominací na Velkou cenu festivalu v Moskvě.

Vztah českého profesora a francouzské studentky byl stěžejním tématem filmu TĚCH NĚKOLIK DNŮ (A quelques jours près, 1968) zasazeného do doby Pražského jara 1968 s Vítem Olmerem v hlavní mužské roli. Později Yves Ciampi pracoval jako režisér již jen pro televizi, v níž vytvořil dva zásadní snímky o osobnosti sovětského diktárora J. V. Stalina (STALIN A TROCKIJ - Staline-Trotsky: Le pouvoir et la révolution, 1979; ZEMŘEL STALIN - Staline est mort, 1981).

Yves Ciampi zemřel v Paříži 5. listopadu 1982 ve věku 61 let.


9.2.1921
Paříž, Île de France, Francie
5.11.1982
Paříž, Île de France, Francie
Yves Ciampi csfd

Les Nerfs à vifStaline est mortLe Président est gravement maladeStaline-Trotsky : Le pouvoir et la révolutionTěch několik dnů...Nebe nad hlavouLiberté IKdo jste, doktore Sorge?Le Vent se lèveSmršťHrdinové jsou unaveníLe GuérisseurSchiavitùLe Plus Heureux des hommesUn grand patronUn certain monsieurSuzanne et ses brigandsChristaLe monde parallèleMétier de fousEn direct de...


Aktualizace osobnostního profilu Yves Ciampi: 23.3. 2024 06:25