Sam Heughan 43 let


Sam se narodil 30. dubna 1980, v New Galloway ve Skotsku. Vystudoval Royal Scottish Academy of Music and Drama (dnes známé pod jménem the Royal Conservatoire of Scotland) v Glasgow. Po ukončení studia působil delší dobu na divadelní scéně, jak ve Skotsku, tak i v Londýně.

V letech 2011-2012 zářil v roli Batmana v putovní divadelní show Batman Live, se kterou vystupoval po celé Velké Británii a v létě 2012 dokonce i v Severní Americe. Ale zatím nejvíce na sebe upoutal rolí Jamieho Frasera ve velmi úspěšném seriálu Outlander, u nás známého pod názvem Cizinka, stanice Starz. Seriál je natáčen podle knižní předlohy Diane Gabaldon, která je značně zaměřena na skotskou historii.

V roce 2003 byl také nominován na cenu Laurence Oliviera for Most Promising Performer (pro nejslibnějšího začínajícího herce), pořádající The Society of London Theatre, za roli Johna ve hře Outlying Islands, uváděné v londýnském divadle The Royal Court Theatre Upstairs. V roce 2010 byl nominován British Soap Award v kategorii Villian of the Year (Záporák roku) za roli Scotta Nielsona v seriálu stanice BBC Doctors. Dále byl nominován na cenu Grace Award za ztvárnění prince Ashtona v komedii A Princess for Christmas stanice Hallmark Chanell.

V průběhu let se objevil na jevištích mnoha britských divadel ať už v klasických hrách nebo nově napsaných kouscích. K tomu ještě působení v London West Endu v produkcích jako třeba Romeo a Julie, Macbeth, Hamlet, Talentovaný pan Ripley, The King John, The Vortex nebo Plague over England a mnoha dalších.


30.4.1980
New Galloway, Dumfriesshire, Scotland, Velká Británie
Sam Heughan csfd

EverestZnovu se zamilovatSAS: Zrození Černé labutěTo OliviaBloodshotŠpión, který mi dal kopačkyWhen the Starlight EndsEmulsionSrdce lehkostiVánoce na zámkuFirst LightYoung Alexander the GreatBreaking the MouldA Very British Sex ScandalInspektor Rebus II.- Uzly a křížeCizinkaSuspect


Aktualizace osobnostního profilu Sam Heughan: 30.10. 2023 22:18