Ivan Kašlík 77 let


Ivan Kašlík je český hudební skladatel a operní režisér. Jeho otcem byl známý divadelní režisér a hudební skladatel Václav Kašlík. Oba dotyční se spolu přitom potkali i při režijní spolupráci, a to např. na filmovém zpracování opery Bohuslava Martinů Juliette.

Za svou profesní dráhu se Ivan Kašlík věnoval zejména hudbě scénické a filmové. Z filmů, k nímž složil filmovou hudbu, patří třeba Profesoři za školou či Lvi salónů. Posledním filmem s jeho hudbou je drama Južná pošta z roku 1987. Jeho hudba se ale objevuje i u celé řady televizních inscenací. Velmi zajímavá je třeba hudba z televizní inscenace Hodina angličtiny.

Kromě filmové hudby je Kašlík i autorem muzikálu „Ze života hmyzu“ podle hry bratří Čapků. Zvláštní postavení v jeho tvorbě pak má hudba symfonických a komorních děl. Z těch orchestrálních stojí za zmínku „Koncert pro klavír, smyčcový orchestr a bicí“, „Symfonická freska“ či „Die Träume“ („Sny“). Z těchto komorních pak zejména „Balada pro smyčcové kvarteto“, která byla v roce 1981 mj. uvedená v rámci festivalu Pražské jaro a z níž existuje i rozhlasová nahrávka.


26.1.1947
Ivan Kašlík csfd

Hodina angličtinyMedzi nebom a zemouJužná poštaRozlúčka s MáriouVýjimečná situaceO mužoch, ženách a deťochVyhrávat potichuKluk za dvě pětkyNajatý klaunZbožňovanáLvi salónůStrýčkov senProfesoři za školouSršne v úliDíky, pane KříženeckýVítrJulietteZápisník zmizelého


Aktualizace osobnostního profilu Ivan Kašlík: 26.4. 2024 22:11