Bruce Penhall 66 let


Bruce Penhall se narodil pátého května roku 1957 v Kalifornii, konkrétně v Balboa. Od dětství projevoval až nezdravou lásku k rychlosti, na což později, když plnil přední stránky novin po svých sportovních úspěších, či se jeho jméno objevovalo v kulturních rubrikách (po o něco méně zářivých sukcesech v šoubyznysu), vzpomínala řada jeho dávných sousedů, které děsil na ulici svými zběsilými kousky, prováděnými na kole či čemkoliv jiném, co se dalo pořádně rozjet.    Kalifornie, coby Bruceova rodná zem, mu poskytla dvě unikátní šance, které by, kupříkladu jako rodák z Arizony, nikdy nezískal, a jež obě plně využil. V tomto státě totiž sídlí, jak vědí patrně všichni uživatelé ČSFD, většina amerického filmového průmyslu. Co již tak známé není je fakt, že Kalifornie je prakticky jedinou částí Spojených států, v níž se jezdí plochá dráha na solidní úrovni a pravidelně.

Již tehdy uvažoval, že opustí svět sportu, naštěstí tak však neučinil. Bruce se stal klasickým a nejúspěšnějším zástupcem ,,americké speedway vlny" oněch let. Pouze ve zkratce: stal se dvakrát mistrem USA, zvítězil se svým týmem v britské lize, s americkými spolubojovníky vyhrál MS družstev, s kolegou Bobby Schwartzem ovládli mistrovství světa dvojic, a především - v letech 1981 a 1982 nepoznal porážku v mistrovství světa jednotlivců na klasické ploché dráze, k čemuž mu osobně blahopřál Ronald Reagan, město Cosa Mesta, v němž se kdysi naučil jízdě vlevo v sedle závodního speciálu, vyhlásilo den jeho návratu jednou pro vždy dnem Bruce Penhalla... Bez nadsázky lze tvrdit, že na počátku osmdesátých let nebyl na světě populárnější či známější motocyklový závodník, než Penhall.

Přesně v tomto okamžiku, kdy jezdecky čněl nade všemi a fanoušci mu leželi u nohou (kupř. jeho triumfu v MS 1981 aplaudovalo ve Wembley přes 92 000 diváků), Penhall ukončil závodní kariéru a ohlásil, že se bude plně věnovat filmu a televizi. Jeho  nejznámější rolí se stal Cadet/Ofiicer Bruce Nelson ze závěrečné série CHIPs, k níž se vrátil i v poměrně špatně hodnoceném filmovém pokračování CHIPs ´99. Za zmínku stojí i účinkování v sérii béčkových Picaso Triggerů.

Penhall si v roce 1985 vzal svou lásku, Laurie McDermottovou. Ve stejném roce zároveň ztratil svého nejbližšího přítele, australského vynikajícího plochodrážního jezdce Billy Sanderse, který spáchal sebevraždu. Tragédii jen dokonala skutečnost, že Billyho desetiletý syn a Bruceův kmotřenec si později sáhl na život též. Penhall sám měl se svou ženou čtyři děti, nejmladší syn byl bohužel před několika lety zabit opilým řidičem.


10.5.1957
Anaheim, California, USA
Bruce Penhall csfd

Chips se vracíSpojka pro DallasZlatý nepřítelZrozeny k zabíjeníLovná zvěřZabij nebo zemřešZbraněPicasso Trigger 2: Divoké pobřežíPicasso TriggerCamping del terroreOdpadlíkThe Facts of LifeCHiPsThe Love BoatFamily Feud


Aktualizace osobnostního profilu Bruce Penhall: 21.11. 2023 15:51