Catherine Hardwicke 68 let


Studovala umění v Mexiku a promovala z architektury na Texaské univerzitě. Chvíli jako architektka také pracovala a poté vystudovala filmovou školu na UCLA. Její školní práce, kombinace hraného a animovaného filmu, získala cenu Nissan Focus Award a byla uvedena v programu televize Landmark „Best of UCLA“.

Snad i díky vlivu nezávislého režiséra Linklatera debutovala posléze autorským filmem TŘINÁCTKA, který získal hlavní cenu na festivalu Sundance. Film natočila za pouhých 1,5 milionu dolarů a získala s ním také cenu poroty na festivalech v Locarnu a Deauville, cenu National Board of Review a cenu Independent Spirit Award. Scénář dostal hlavní cenu na festivalu v Nantucketu. Holly Hunterová byla nominována na zlatý Globus a Oskara a Evan R. Woodová se stala nejmladší herečkou nominovanou na Zlatý glóbus.

Po oslnivém debutu ve vodách nezávislého filmu se Hardwicková vrátila zpět do filmového mainstreamu, tentokrát již jako režisérka a opět zaznamenala úspěch. Filmem LEGENDY Z DOGTOWNU se vrátila o pár let v historii zpět natočila atraktivní příběh o vzniku a počátcích skateboardingu. Film se neztratil ani poté co s přestěhoval z plátna na DVD a pomohl režisérce upevnit své postavení i v komerčních vodách.

Po poněkud rozpačitě přijatém biblickém PŘÍBĚHU ZROZENÍ následuje sázka na jistotu – adaptace bestselleru STMÍVÁNÍ od Stephenie Meyerové, který vypráví novodobý romantický příběh o lásce mezi smrtelnicí Bellou a upírem Edwardem. Stejně jako její debut i tento film se odehrává mezi teenagery a je určen především právě jim.


21.10.1955
McAllen, Texas, USA
Catherine Hardwicke csfd

Mafia MammaPrisoner's DaughterTell It Like a WomanPřes hraniciUž teď mi chybíšPlushČervená KarkulkaStmíváníPříběh zrozeníLegendy z DogtownuTřináctkaKabinet kuriozit Guillerma Del ToraDon't Look DeeperTohle jsme myEyewitnessNebezpečný flirtBezohledníLow Winter SunHell on WheelsWe the Economy: 20 Short Films You Can't Afford to MissLady Gaga - Til It Happens to YouThe All-American Rejects - There's a PlaceThe Black GhiandolaLaurel CanyonElitaVanilkové nebeTři královéNewton BoysMěsto šílencůDrsný a drsnějšíPředměstíPancéřová holkaKam zmizela hlídka 54?Banda: Pomsta Jessieho LeeaFreakedTombstoneNáš milý nebožtíkBrain DeadMarťani, jděte domůDostanu tě, syčákuTapeheadsNářezVymývání mozku: Pohlaví-kamera-mocWhat Happens in HollywoodBuďte přirození: Neznámý příběh Alice Guy-Blachéové


Aktualizace osobnostního profilu Catherine Hardwicke: 8.11. 2023 23:58