Jean-Pierre Sentier (1940 - 1995)   † 54 let


Francouzský herec Jean-Pierre Sentier má na svém kontě přes stovku filmových a televizních postav, vždycky se ale jednalo jen o vedlejší role. Pocházel z malého městečka Beaugency jihozápadně od Paříže, jeho otec byl stavitelem. Od dětství inklinoval k umění, zvláště se věnoval malování. Touha po uplatnění jej přivedla do Paříže, tady se ale zpočátku jen protloukal, až v polovině šedesátých let se začal prosazovat jako herec malých rolí.

Jean-Pierre Sentier se několikrát pokusil i o filmovou režii a za svůj celovečerní debut ZAHRADNÍK (Le jardinier, 1981) obdržel prestižní cenu Jeana Viga, v kategorii začátečníků byl nominován i na Cézara. Dekáda osmdesátých let byla pro něj obdobím značného vytížení ve filmu, točil několikrát ročně, a i když hrál jen vedlejší role, se svou vysokou postavou a výrazným pohledem očí se stal vyhledávaným představitelem postav sympaticky podivínských postav (ODPLATA – La revanche, 1981 ; ULIČKA BARBARŮ – Rue barbare, 1984 ; SOUDCE – Le juge, 1984 ; VYVRAŽDĚNÝ DŮM – La maison assassinée, 1988 ; CAMILLE CLAUDELOVÁ – Camille Claudel, 1988).

Značný prostor dostával nadále i v televizi, kde jej diváci mohli vídat v kriminálních seriálech, věrnost zachovával i divadelnímu jevišti, mimo Paříž hrál například v Nice nebo na legendárním divadelním festivalu v Avignonu. V uměleckých kruzích zaujal znovu jako filmový režisér komedií POSLEDNÍ VÝSTŘEL (Le coup supreme, 1991), stále byl ale oslovován i jako herec, ztvárnil například starostu Étienna (ČIHADLO – L'affut, 1992) nebo právníka Jeana (STÍN POCHYBNOSTI – L'ombre du doute, 1993), na divadelním jevišti stál naposledy v roce 1994 v Nice.

Jean-Pierre Sentier zemřel na rakovinu 5. ledna 1995 ve věku 54 let.


7.4.1940
Beaugency, Francie
5.1.1995
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie
Jean-Pierre Sentier csfd

George Sand, une femme libreLe Livre de cristalL'Ombre du douteUne femme sans histoireWoyzeckKrapatchoukDeux flics à BellevilleDívka z horFaux et usage de fauxI divertimenti della vita privataLa Fille du magicienMademoiselle ArdelLa soule aneb Tvrdá hraPleure pas my loveRiot GunCamille ClaudelováLa Maison assassinéeMůj přítel zrádceTakové divné místo k setkáníPoussière d'angeExit-exilLa Femme secrèteRue du départDerborenceLe Génie du fauxSoudceUlička barbarůDebout les crabes, la mer monte !Les Folles Années du twistLes ÎlesUn bruit qui courtNestor Burma, détective de chocSans un motLa RevancheUn assassin qui passeDeux lions au soleilExtérieur, nuitMont-OriolTout dépend des filles...Jean le BleuLe Maître-nageurLe Mors aux dentsWest IndiesAurélienLa Jument vapeurPeníze těch druhýchVýslechJe suis Pierre RivièreNuit d'orSoudce a vrahLe Cardinal de RetzLe Père AmableAu pays d'Eudoxie ou Le satyre de la VilletteBeau-FrançoisL'An 01Maître ZacchariusLe SauveurOn est toujours trop bon avec les femmesBye bye, BarbaraCaroline chérie


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Pierre Sentier: 26.4. 2024 02:16