Lucien Ballard (1904 - 1988)


Lucien Keith Ballard byl americký kameraman, kterého nejvíce proslavila spolupráce s režisérem Samem Peckinpahem. Narodil se v Miami a po vyhození z Univerzity začal jako mladý muž hodně cestovat. Neopomenul navštívit třeba i Čínu. Po návratu do Států se uchytil v dřevařském průmyslu, a poté se nechal zaměstnat už i jako člen štábu ve studiu Paramount. Vyučoval se v práci s kamerou, nastavoval osvětlení a podstoupil tak několik let vyučení, aby byl nakonec přidělen k režiséru Josefu von Sternbergovi, s nímž natočil své první filmy - Maroko, Žena a tatrman.

Nástupem 50. let s dávným přítelem Henrym Hathawyem natočili Diplomatic Courier a Princ Valiant. Spolupráci si potom v 60. letech zopakovali. To už byl Lucien na volné noze, a natočili trio westernů Synové Katie Elderové, Nevada Smith a Maršál. Ještě předtím však natočil film Zabíjení, začínajícího režiséra Stanleyho Kubricka.

Se Samem Peckinpahem poprvé spolupracoval už při natáčení seriálu Westerner a poté na jeho celovečerním filmu Jízda vysočinou. Slavní se však oba dva stali až snímkem, dnes už kultovním westernem, Divoká banda. Následovaly ještě Balada o Cable Hogue, Junior Bonner a Útěk.

Lucien Ballard pracoval během své kariéry na téměř na 130 filmech a vysloužil si jen jednu nominaci na Oskara. Byl členem Americké asociace kameramanů a měl čtyři děti. V 80 letech tragicky zahynul při dopravní nehodě.


6.5.1904
Miami, Oklahoma, USA
1.10.1988
Rancho Mirage, California, USA
Lucien Ballard csfd

Rabbit TestDrumMikey a NickyNedokončená novelaOd dvanácti do tříBreakheartský průsmykÚtěk z vězeníThe Three Stooges FolliesThomasine & BushrodThree the Hard WayLady IceJunior BonnerÚtěkCo je s Helenou?Balada o Cable HogueoviHavajanéA Time for DyingDivoká bandaMaršálHow Sweet It Is!VečírekHodina pušekWill PennyAn Eye for an EyeElfego Baca: Six Gun LawNevada SmithDrahá BrigittoLáska na třetíSynové Katie ElderovéRoustaboutThe New InternsTake Her, She's MineThe CaretakersWall of NoiseWives and LoversJízda vysočinouMarines, Let's GoSusan SladeThe Parent TrapDesire in the DustPay or Die!The Bramble BushThe Rise and Fall of Legs DiamondAl CaponeCity of FearAnna LucastaI Married a WomanNájemná vraždaOsamělý jezdec BuchananKapka krveThe Unholy WifeKrál a čtyři královnyPolibek před smrtíThe Killer Is LooseThe Proud OnesZabíjeníSeven Cities of GoldThe Magnificent MatadorWhite FeatherNew Faces of 1952


Aktualizace osobnostního profilu Lucien Ballard: 22.12. 2023 12:42