Jaroslav Štercl (1919 - 1996)


Jaroslav Štercl se narodil v listopadu 1919 v Blovicích u Plzně. Jeho dědeček pocházel z Bavorska a do Čech jej přivedl obchod s chmelem. Jaroslavův otec se přestěhoval do Prahy a neúspěšně se zde pokusil podnikat ve stavebnictví. V letech hospodářské krize rodina trpěla nedostatkem a několikrát se stěhovala. Jaroslav nepatřil k pilným a disciplinovaným žákům. Navštěvoval klasické gymnázium v Londýnské ulici, dvakrát ale propadl, a tak zkusil pokračovat ve studiu na gymnáziu na Kodaňské ulici ve Vršovicích. Ani v tomto případě nebyl úspěšný, teprve na potřetí se mu podařilo na otcovo přání úspěšně dostudovat Vyšší průmyslovou školu stavitelskou v Betlémské ulici.

Celoživotním koníčkem a láskou se Šterclovi stal tramping. Měl důkladně zmapované okolí Prahy, podnikal výlety kolem Divoké Šárky a do brdských lesů. Nejvíce si oblíbil legendární osadu Ztracenka u Štěchovic. Vášnivě rád četl knihy Jacka Londona a o mnoho let později se mu podařilo procestovat USA, kde pochopitelně nevynechal ani vysněnou Aljašku. Obliba trampingu přinesla své ovoce v podobně mnoha trampských písní, které složil a nazpíval.

Štercl byl po celý život především kabaretní komik a osobitý autor revuí, kabaretních výstupů, her a programů, při kterých často spolupracoval s Františkem Rozvaldem. Objížděl estrády po celé republice a získal si velkou popularitu, i když do televize se nedostával příliš často. Jeho humor zůstal odbornou kritikou nedoceněn, protože se zaměřoval spíš na diváka z lidu. Vystupoval v rozhlase, příležitostně i v televizních estrádách a soutěžích.

Ve filmu se sice objevil záhy po válce, šlo ale bez výjimky o drobné role, které nicméně profesionální bavič hrál s nenapodobitelným šarmem. Nejdříve se mihnul ve veselohrách PRÁVĚ ZAČÍNÁME (1946), PAROHY (1947) a ČERVENÁ JEŠTĚRKA (1948), ale cizí mu nebyly ani dramatické látky, a tak se objevil ve filmech ROHÁČ Z DUBÉ nebo ve válečném dramatu PAST. V dobově oblíbené komedii HUDBA Z MARSU si zahrál pumpaře a ve veselohře FLORENC 13:30 řidiče aerovky. K jeho svým způsobem typickým a nejvíce zapamatovatelným rolím patří opilý poštmistr v parodii LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA či výstup ve skeči MAGNETICKÉ VLNY LÉČÍ. Profesním údělem Jaroslava Štercla zůstaly doprovodné postavičky.


18.11.1919
Blovice, Československo
4.4.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jaroslav Štercl csfd

Volná nohaHodinářova svatební cesta korálovým mořemŠtipku soliLetní romanceBojkot báluJak se dělá televizní soutěžNa kometěNámluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníkuPapá OffenbachSvatby pana VokaTa slepička kropenatáAch, ta vojnaSvětáciZabil jsem Einsteina, pánové...Happy EndTa naše písnička českáVrátil se z MontrealuDýmkyPoklad byzantského kupcePředpověď: nulaRevue v mlzeSedm koní a vavřínyUkradená vzducholoďČertouská poudačkaKůň se zlatou hvězdou na čeleOdhalenie Alžbety BáthoryčkyČlověk proti soběDruhý příběh mého přítele štvanceLimonádový Joe aneb Koňská operaTáto, sežeň štěně!Za pět minut sedmEinstein kontra BabinskýMůj přítel štvanecZtráty a nálezyFloriánHledá se táta!Každá koruna dobráTlouštíkZpívající pudřenkaHvězda jede na jihFlorenc 13,30Hudba z MarsuPastČervená ještěrkaJan Roháč z DubéJaroNikdo nic nevíParohyMrtvý mezi živýmiPrávě začínámeB CityPan TauStrašidýlko FanfulínekZaprášené histórie Ema BohúňaZemě úsměvů a snůÚsměvy světa


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Štercl: 18.11. 2023 02:24