Martin Preiss 51 let


Martin Preiss má dnes již za sebou bohaté aktivity v divadle, televizi a dabingu, zatím však ani jednu filmovou roli. Narodil se a vyrůstal v Praze, díky rodičům, jimiž jsou významní herci Viktor Preiss (*1947) a Jana Preissová (*1948), by se mohlo zdát, že volba herectví pro něj byla automatická, ale úplně tak tomu nebylo. S rodiči sice od dětství navštěvoval divadlo, ale až v době dospívání propadl poezii a začal se zúčastňovat recitačních soutěží, přípravu k přijímačkám na DAMU absolvoval u Ladislava Freje. Přijetí na DAMU pro něj ale nebylo prioritou, takže se zároveň hlásil ke studiu jazyků na Filozofické fakultě. Nakonec vystudoval herectví na DAMU a již během školy hostoval v Národním divadle (Radúz a Mahulena, Měsíc pro smolaře), příležitostně se v menších rolích v různých formátech objevil i v televizi. Po absolutoriu na DAMU zamířil do Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde strávil dvě sezóny (1996-1998) a uplatnil se v inscenacích Paličova dcera, Večer tříkrálový nebo Dar Gorgony.

Kromě divadla se Martin Preiss výrazně uplatňuje v dabingu zahraničních filmů a seriálů, největší popularitu mu ale přineslo moderování populární soutěže CHCETE BÝT MILIONÁŘEM?, kterou na televizi Nova uváděl v letech 2003-2004. Pomohlo mu to ke zviditelnění, nedokázal ale zastavit klesající sledovanost ve srovnání s počátkem soutěže s předchozím moderátorem Vladimírem Čechem. Mezitím v roce 2004 odešel z Národního divadla a nové zázemí našel v Divadle Na Jezerce, velkou roli primáře Kopala pak hrál v zatím poslední sérii seriáli NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (2007).

Martin Preiss je rozvedený, z ukončeného manželství má dceru Viktorii, v současnosti žije se svou hereckou kolegyní Martinou Válkovou (*1975). V poslední době se Preiss věnuje i veřejným záležitostem a od roku 2010 je za stranu TOP 09 členem zastupitelstva v Praze-Kunraticích, kde žije od dětství.


1.1.1973
Praha, Československo
Martin Preiss csfd

Případ pro rybářeAplausVánoční hvězdaSmyčkaSvědomí Denisy KlánovéPastPekelná maturitaChytit vítrSjezd abiturientůTřikrát život, třikrát smrtSmrt v zahradě GirardinůPohádka o splněných přáníchPříběh kriminálního radyPohádka o věrnostiDobré zprávyOdznak VysočinaSpecialistéZooHlava MedúzySestřičky Modrý kódZločiny Velké PrahyKrejzoviDoktorka KellerováPolicie ModravaDoktoři z PočátkůČeské stoletíŠkoda láskyGympl s (r)učením omezenýmSanitka 2


Aktualizace osobnostního profilu Martin Preiss: 3.11. 2023 14:53