Selma Lagerlöf (1858 - 1940)


Selma Lagerlöf se narodila na zámku Mårbacka v jižním Švédsku 20. 11. 1858. Několik let pracovala jako učitelka, nakonec se ale začala plně věnovat literatuře. Se svým dílem sklízela řadu úspěchů a roku 1909 se stala první ženou v historii, která získala Nobelovu cenu za literaturu. Roku 1914 se také jako první žena v historii stala členkou Švédské akademie. Angažovala se též politicky, např. svou medaili věnovala Finsku, které sbíralo peníze pro boj se SSSR.

Selma Lagerlöfová zemřela 16. 3. 1940 na stejném místě, na kterém se před jednaosmdesáti lety narodila. Řada jejích děl byla zfilmována a ona dodnes patří k světově nejproslulejším švédským spisovatelům.


20.11.1858
Mårbacka, Värmlands län, Švédsko-norská unie
16.3.1940
Mårbacka, Värmlands län, Švédsko
Selma Lagerlöf csfd

Nils Holgersson a jeho zázračná cestaSvěča s groba gospodňaJerusalemKejsarn av PortugallienNils no fušigi na tabi gekidžóbanCharlotte LöwensköldNils HolgerssonDas Mädchen vom MoorhofKörkarlenHerr Arnes penningarTösen från StormyrtorpetKejsarn av PortugallienSuotorpan tyttöLa Charrette fantômeDas Mädchen vom MoorhofCharlotta LöwensköldováSměrem na východHříšná ženaZatracenciGösta Berling I.Gösta Berling II.Povídka o panském dvořeVozka smrtiRozbité hodinkyPoklad pana ArnaŽivot předkůDěvče z MoorhofuPodivuhodná cesta Nilse HolgerssonaNils a divoké husyGösta BerlingNils HolgerssonSchlitz Playhouse of StarsPoklad pana ArnaUntuvainenDunungenDunungenSol över SverigeDie wunderbare Reise der Selma Lagerlöf


Aktualizace osobnostního profilu Selma Lagerlöf: 25.4. 2024 16:57