Pino Mercanti (1911 - 1986)


Narodil se v Palermu, jeho vlastní jméno bylo Giuseppe Mercanti, pseudonym Pino vznikl později zkrácením familiérního Giuseppino. Od počátku třicátých let žil a pracoval v Římě, u filmu se začal prosazovat jako střihač a později i asistent režie nebo scenárista. Podepsán je například jako spoluautor scénáře ke slavnému filmu ŘÍM, SVOBODNÉ MĚSTO (Roma città libera, 1946).

Ve druhé polovině padesátých let realizoval několik snímků v žánru hudební komedie (PRVNÍ POTLESK – Primo applauso, 1957), poté se ale vrátil k natáčení dobrodružně-historických filmů, což lze doložit například titulem RYTÍŘ STA TVÁŘÍ (Il cavaliere dai cento volti, 1960) s Lexem Barkerem v hlavní roli. Během šedesátých let se pak nevyhnul práci na westernech, mimo jiné točil i ve Španělsku a jak bylo tehdy zvykem, v titulcích byl uváděn pod anglickými pseudonymy. Svou tvorbu zakončil kriminálkou THE UNDERGROUND (1970).

Pino Mercanti zemřel v Římě 3. září 1986 ve věku 75 let. Za svou kariéru natočil 22 titulů, svými současníky byl vnímán jako poctivý řemeslník filmu, který se však musel potýkat s malým zájmem diváků i odborníků. Nelze mu ale upřít zásluhy o rozvoj filmového průmyslu na rodné Sicílii, kam se k natáčení vracel především v padesátých letech.


16.2.1911
Palermo, Itálie
3.9.1986
Řím, Lazio, Itálie
Pino Mercanti csfd

The UndergroundCifrato specialeTres dólares de plomoVendicatore mascherato, IlIl duca neroCavaliere dei cento volti, IlTe doy mi vidaPrimo applausoAgguato sul mareI cinque dell'AdamelloLacrime d'amoreLa carovana del peccatoSerenata amaraVoce del sangue, LaPomsta bláznivé ženyI cavalieri dalle maschere nere (I beati paoli)Malacarne


Aktualizace osobnostního profilu Pino Mercanti: 8.11. 2023 23:49