Jim Carter 75 let


James Edward Carter se narodil v Harrogate v North Riding of Yorkshire v Anglii. Jeho matka byla sekretářka a jeho otec pracoval pro ministerstvo. Carter navštěvoval Ashville College a University of Sussex, kde studoval práva a objevil se v divadelním spolku, kde ztvárnil titulní roli v „Serjeant Musgrave's Dance“. Po dvou letech opustil univerzitu, aby se připojil k malé divadelní skupině v Brightonu.

V roce 1978 odjel do Ameriky studovat cirkusovou školu, kde se naučil žonglovat, jezdit na jednokolce a chodit po laně. Jim Carter zaznamenával úspěch především na divadelních prknech. Od 80. let se objevoval i v televizi a na plátně, ale převážně ve vedlejších rolích. Nejvíce jej proslavila role pana Carsona v historickém seriálu ITV Panství Downton (2010–2015), který mu vynesl čtyři nominace na cenu Primetime Emmy za vynikajícího herce ve vedlejší roli.

Jim Carter a herečka Imelda Staunton, známá především jako profesorka Umbridgeová z Harryho Pottera, se setkali v lednu 1982 během zkoušek hry Richarda Eyrea „Frajeři a saze“ v Národním divadle. Carterovi bylo 34 let, Stauntonové 26 let a považovala ho za starého. Stauntonové uvedla: „Pracovali jsme spolu rok a bylo to spíše pomalé zahřívání než opojný nával vášně.“ Vzali se v roce 1983 a mají jednu dceru Bessie, narozenou v roce 1993, která se zapsala do Národního divadla mládeže v roce 2010. Staunton o Carterově hraní říká: „Nikdy nebyl tím hercem, který by toužil hrát Hamleta. Možná je to proto, že se k herectví dostal z vystupování v cirkuse. Vždy dělal jen to, co dělat chtěl.“

Carter je horlivý cyklista a často jezdí pro charitativní účely. Dne 30. září 2011 odcestoval s 25 dalšími jezdci do Ghany na 10denní výlet, který zahrnoval šest dní na kole, aby získal peníze na čistou vodu v malém chudém městečku Tafo. Byla to jeho desátá charitativní jízda.


19.8.1948
Harrogate, Yorkshire, England, Velká Británie
Jim Carter csfd

WonkaMořská příšeraPanství Downton: Nová éraDokonalá ležPanství DowntonKrál LearSwimming with MenDer kleine VampirZlatý kompasZakletá Ella16 let s alkoholemPříběhy upírka RudolfaZamilovaný ShakespeareHarpur and IlesKrasavec BeautySveďte to na poslíčkaA Very British CoupDesátý mužFirst Kangaroos, TheSoursweetThe Raggedy RawneyHarry's KingdomMěsíc na venkověStrašidelné líbánkyŠílená AmerikaEsos locos cuatrerosProsincový květSoukromá slavnostSpolečenství vlkůFlash GordonSoumrak templářůPanství Downton


Aktualizace osobnostního profilu Jim Carter: 19.11. 2023 09:45