Muammar Kaddáfí (1942 - 2011)


Bývalý plukovník a především vládce Libye Muammar Kaddáfí se narodil 7. června 1942 v Syrtě v Libyi. Narodil se jako syn kočovného beduínského zemědělce. Základní vzdělání získal v Misurátě. V roce 1961 byl vyhozen z internátní školy ve městě Sabhá za nepovolené organizování studentů a účast na demonstracích proti vystoupení Sýrie ze svazku Sjednocené arabské republiky. V témže roce zahájil studium na Libyjské vojenské akademii v Benghází. V roce 1965 byl poslán na několik měsíců do Královské vojenské akademie v Sandhurstu. Domů se vrátil v roce 1966 jako důstojník s hodností kapitána spojovacího vojska.

Po vypuknutí povstání v roce 2011 se oblast pod jeho kontrolou zmenšila, načež začal zpět ztracené území dobývat. V srpnu 2011 povstalci dobyli Kaddáfího sídlo. Byl stíhán Mezinárodním trestním soudem kvůli obviněním ze spáchání zločinů proti lidskosti. 20. října 2011 byl dopaden skupinou povstalců a zastřelen.

Jeho soukromou ochranku tvořily ženy, pod názvem Amazonská garda. Jeho syn Al-Sádí je aktivním fotbalistou, v roce 2007 si dokonce zahrál italskou Serii A za Sampdorii. Kaddáfí byl vládcem Libye až do roku 2011, čímž byl také jeden z nejdéle vládnoucích vůdců na světě. Byl velkým odpůrcem monarchie.


7.6.1942
Syrta, Libye
20.10.2011
Syrta, Libye
Muammar Kaddáfí csfd

23This Is England '88Jak se stát tyranemRodina: záhady mociSoros: Quantum of DestructionEvoluce zlaFrontlineAnthony Bourdain: Neznámé končinyDen v životě diktátoraInternational Criminal Court, TheThe Rebels of LibyaLetecké katastrofyThe Third JihadKritická situacePakistan zindabad : Longue vie au PakistanPeople and PowerTaking LibertiesChirac, a life in politicsKonečná zprávaImeldaMichael Jackson: Number OnesEverymanWorld in ActionConanLe Monde en faceNoční Show Jimmyho FallonaThe 7PM ProjectStarko !Noční show Davida LettermanaNoční Show  Jaye LenoeLarry King Live20 heures le journalAl-risâlah


Aktualizace osobnostního profilu Muammar Kaddáfí: 11.4. 2024 10:43