Franco Citti (1935 - 2016)


Franco Citti se narodil 23. dubna 1935 v Římě. Než se stal hercem, potloukal se po římské periferii. Tam si ho všiml Pier Paolo Pasolini a obsadil ho do své prvotiny ACCATTONE. Roli Citti zvládl výborně, hrál tam postavu, kterou vlastně byl i v reálném životě - povaleče. Za ztvárnění této role byl nominován na cenu BAFTA.

Významná pro něj byla i spolupráce s jeho bratrem Sergiem. Objevil se v polovině jím režírovaných filmů. Ve filmu CASOTTO se na place sešel Catherine Deneuve či mladičkou Jodie Foster a ve filmu IL MINESTRONE zase s Robertem Benignim.

Divákům mimo Itálii se představil jako Calo v KMOTR I a III Francise Forda Coppoly. Také se objevil v NÁVRATU ČERNÉHO HŘEBCE, kde hrál vojenského důstojníka. Objevil se také v mezinárodně úspěšném filmu LUNA Bernarda Bertoluciho.


23.4.1935
Řím, Lazio, Itálie
14.1.2016
Řím, Lazio, Itálie
Franco Citti csfd

E insieme vivremo tutte le stagioniCartoni animatiSindaco, IlMagi randagi, ILa chanceEl infierno prometidoAppuntamento in neroKmotr IIISegreto, IlKafka la colonia penaleRosso di seraSei delitti per padre BrownCoda del diavolo, LaUtrpení svatého ŠebestiánaNávrat černého hřebcePè sempeMinestrone, IlCiao marzianoEroinaAlbero della maldicenza, L'LunaYermaCasottoIl gatto dagli occhi di giadaLa banda del trucidoChi dice donna, dice donnaPuttana galera - colpo grosso al penitenziarioRoma l'altra faccia della violenzaTodo modoUomini si nasce poliziotti si muoreZasažena náhlým blahobytemKytice z tisíce a jedné nociMacròStoria de fratelli e de cortelliIngrid sulla stradaStorie scellerateCanterburské povídkyKmotrDekameronPrvní nevěraOstiaLegge dei gangsters, LaMagnaccio, IlRagazza di Praga, UnaVepřinecLotr po praviciVymahačVšechny zabij a vrať se sámOidipus králDu mouron pour les petits oiseauxNejkratší denMamma RomaUna vita violentaAccattoneSchody ke slávěPromessi sposi, ITutti in palestraSogni e bisogni


Aktualizace osobnostního profilu Franco Citti: 24.2. 2024 08:43