Marcel Dalio (1900 - 1983)


Francouzský herec Marcel Dalio se narodil v Paříži jako Israël Moshe Blauschild, jeho skutečné jméno naznačuje, že byl židovského původu. Pocházel z rodiny ruských přistěhovalců, jeho otec obchodoval s nábytkem. Obchodu se měl původně věnoval i Marcel, ale od dětství jej lákal svět divadel a kabaretů. Herectví začal studovat na pařížské konzervatoři v roce 1916, potom se aktivně krátce zúčastnil první světové války jako voják. Po roce 1918 pak zahájil svou uměleckou dráhu v kabaretech a podnicích varietního typu, vystupoval například v divadle Théâtre des deux Anes, které se zaměřovalo na lidový a nenáročný repertoár. Teprve později díky účasti v kvalitních filmech dostal možnost zahrát si i na prestižnějších scénách a koncem 30. let působil na scéně Théâtre de l'Athénée.

V roce 1939 se Dalio rozvedl s Jany Holt a krátce nato se podruhé oženil s vycházející hvězdou Madeleine Lebeau (*1923). V témže roce ale vypukla druhá světová válka a v německém ohrožení se ocitla i Francie. Marcel Dalio vzhledem ke svému židovskému původu na poslední chvíli uprchl do Portugalska, manželka jej následovala. Ačkoli byl Dalio ve filmu představitelem jen vedlejších rolí, těšil se značné popularitě, v době německé okupace Francie se však jeho jméno i tvář staly předmětem protižidovské agitace. Když byl znovu uveden někdejší úspěšný film VCHOD PRO UMĚLCE (Entrée des artistes, 1938), byly scény s Daliem vystříhány (hrál soudce) a přetočeny znovu s jiným hercem. Z Portugalska pokračovali manželé poměrně dobrodružnou cestou přes Chile, Mexiko a Kanadu, aby nakonec zakotvili v USA.

V Hollywoodu tehdy pobývala řada dalších francouzských herců a ti Daliovi pomohli k novému uplatnění ve filmu. V době války natočil v Americe sedmnáct filmů, první výraznější příležitost mu nabídl slavný Josef von Sternberg v adaptaci divadelní hry ŠANGHAJSKÉ PODSVĚTÍ (The Shanghai Gesture, 1941). Nejslavnější z Daliovy práce v USA je CASABLANCA (1942), kde hrál i se svou manželkou. Převtělen do postavy někdejšího francouzského premiéra Clemenceaua se pak objevil také v pětioscarovém životopisném snímku WILSON (1944), s francouzskými kolegy pracoval také na dvou filmech režiséra Juliena Duviviera.

Hned po osvobození se Dalio vrátil do Francie (mimo jiné tehdy došel k tragickému zjištění, že všichni jeho příbuzní zahynuli v koncentračních táborech) a začal znovu točit na domácí půdě. Opět mu bylo dopřáno hrát v kvalitních filmech a z jeho těsně poválečné filmografie zasluhují zmínku tituly jako KRYSY (Les maudits, 1947) nebo MILENCI Z VERONY (Les amants de Vérone, 1949). V padesátých letech byl znovu přizván do Hollywoodu a odehrál vedlejší role v několika filmech, i u nás je známá legendární komedie PÁNI MAJÍ RADŠI BLONDÝNKY (Gentlemen Prefer Blondes, 1953) nebo romance SABRINA (1954) s Audrey Hepburn v hlavní roli.


17.7.1900
Paříž, Île de France, Francie
20.11.1983
Paříž, Île de France, Francie
Marcel Dalio csfd

Longuelune, LesSept jours du marié, LesUltimatumBrigade mondaine: Vaudou aux CaraïbesHonorable société, L'Chaussette surpriseParadis des riches, LeUne page d'amourLa Communion solennelleMort amoureuse, LaKřidýlko nebo stehýnkoL'Ombre des châteauxAť začne slavnost...Co je moc, to je mocFalešné dnoHard LoveJeunes filles perversesLa chatte sur un doigt brûlantZvířeDédé la tendresseLes yeux fermésUn bon patrioteUrsule et GreluLa regrettable absence de Terry MonaghanMécontents, LesRabín JákobCanne, LaAussi loin que l'amourL'Amour c'est gai, l'amour c'est tristePapa, les petits bateauxHlava-22The Great White HopeDu blé en liassesJustineHow Sweet It Is!25. hodinaLe Plus Vieux Métier du mondeJak ukrást VenušiLe 17ème cielMade in ParisSympatický darebaLady LLe Monocle rit jaunePán ze společnostiTintin et les oranges bleuesWild and WonderfulÀ couteaux tirésAbominable homme des douanes, L'Donovanův útesSeznam Adriana MessengeraCartoucheJessicaL'Oeil du monocleLa Loi des hommesLe Petit Garçon de l'ascenseurĎábel a desateroThe Devil at 4 O'ClockKankánPíseň bez konce: Příběh Franze LisztaVelký risk


Aktualizace osobnostního profilu Marcel Dalio: 19.11. 2023 12:08