Riccardo Garrone (1926 - 2016)


Filmografie herce Riccarda Garrone v sobě zahrnuje několik významných titulů italské kinematografie, hrál ale také v desítkách průměrných filmů různých žánrů, kromě toho má za sebou bohatou divadelní kariéru. Narodil se na Nový rok v roce 1926 v Římě, kde také vystudoval herectví na Národní akademii dramatických umění.

I když Riccardo Garrone dostal i několik poměrně velkých rolí, u nás se s ním diváci mohli seznámit především díky vedlejším úlohám ve slavných filmech jako ŘÍMANKA (La romana, 1954) nebo SLADKÝ ŽIVOT (La dolce vita, 1960), po boku Claudie Cardinale vytvořil velkou poměrně velkou roli v romantickém příběhu DĚVČE SE ZAVAZADLEM (La ragazza con la valigia, 1961). Svou účastí přispěl také k řadě tehdy úspěšných komedií (KRÁSNÍ, ALE CHUDÍ – Belle ma povere, 1959; ZNOVU V NESNÁZÍCH – Audace colpo dei soliti ignoti, 1960), jako řada jiných italských herců pracoval i pro francouzskou produkci (PILÁT PONTSKÝ – Ponce Pilate, 1960; KAPITÁN FRACASSE – Le capitaine Fracasse, 1961), v šedesátých letech se ale musel vypořádat i s desítkami vedlejších rolí v řadě titulů průměrné produkce.

Kromě filmového herectví rozvíjel Riccardo Garrone i úspěšnou divadelní kariéru, která se odehrávala postupně v několika divadelních společnostech, díky kultivovanému hlasovému projevu brzy našel uplatnění i v dabingu, vedle namluvení slavných amerických herců našel uplatnění i v animovaných seriálech pro děti (KOCOUR V BOTÁCH, 1961), zatím naposledy jeho hlas zazněl ve filmu TOY STORY: PŘÍBĚH HRAČEK (1995). Aktivity v oboru filmového herectví výrazně omezil v osmdesátých letech, naši diváci se s ním ale mohli setkat v dodnes úspěšných nenáročných titulech jako MALÉRY PANA ÚČETNÍHO 2 (Fantozzi subisce ancora, 1983) nebo PAPRIKA (1991). Spolu s dalšími zúčastněnými herci byl oceněn Stříbrnou stuhou Italského syndikátu filmových novinářů za výkon ve filmu VEČEŘE (La cena, 1998). Bohaté uplatnění přináší Garronovi v posledních letech hlavně televize, například v seriálech (MŮJ PŘÍTEL – Amico mio, 1997).

Riccardův mladší bratr Sergio Garrone (*1926) se uplatnil jako filmový režisér, hlavně v sedmdesátých letech.


1.11.1926
Řím, Lazio, Itálie
14.3.2016
Milán, Itálie
Riccardo Garrone csfd

La legge è uguale per tutti... forseCittà invisibile, LaAmore 14Zio d'America 2, LoAl momento giustoArresti domiciliariMezi nebem a zemí - Páter PioI fobiciLe dînerSimpatici & antipaticiUn inverno freddo freddoPravidla zabíjeníPaprikaMiei primi quarant'anni, IAmarsi un po'Maléry pana účetního 2Vacanze di NataleCiao nemicoRicchi, ricchissimi ... praticamente in mutandeLa cicalaCinico, l'infame, il violento, IlLa vergine, il toro e il capricornoBláznivý policejní okrsekLa campagnola bellaLa sposinaLe avventure e gli amori di ScaramouchePeccatori di provinciaRené la canneIl medaglione insanguinatoUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca4 marmittoni alle grandi manovreDi Tressette ce n'è uno, tutti gli altri son nessunoEredità dello zio buonanima, L'Il bacio di una mortaIl baco da setaMafia mi fa un baffo, LaScusi, si potrebbe evitare il servizio militare?... No!Figlioccio del padrino, IlGiovannona coscialunga, disonorata con onoreMaria Rosa la guardonaRugantinoCo my máme společného s revolucí?Decameron proibitissimo - Boccaccio mio statte zittoDecameroticusLa bella Antonia, prima Monica e poi DimoniaTedeumWest ti va stretto, amico ... è arrivato Alleluja, IlGrazie zio, ci provo anch'ioHezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatkuMazzabubù... quante corna stanno quaggiù?Siamo tutti in liberta provvisoriaTrastevereIl divorzioLa ragazza di nome GiulioLetci útočíSledgeUž dost obdivováníBlonde Köder für den MörderDjango il bastardoPořád na tebe myslím


Aktualizace osobnostního profilu Riccardo Garrone: 30.10. 2023 10:42